След-и

Книгата на Христо Карастоянов “Една и съща нощ” бе представена в Сливен

Петъчен литературен салон в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”

Акцент на ноемврийския Петъчен литературен салон в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в града под Сините скали бе новата книга на Христо КарастояновЕдна и съща нощ. Дневник на един роман, излязла през 2014 г. със знака на издателство „Жанет-45” (директор - известната писателка  Божана Апостолова). Инициативата  е организирана от културния институт в града и издателската къща в Пловдив и беше уважена от почитатели на творчеството на автора, библиотечни специалисти, граждани. Те се потопиха в атмосферата на творбата след прочита на откъси от нея  от актьора Ивайло Абаджимаринов. Тук присъстваха творци, експертът в отдел „Образование, култура и вероизповедания” Росица Бармукова, литературният критик Димитър Бечев – директор на Регионалната библиотека в Ямбол, Камен Васевски - изследовател на делото на Гео Милев, видната журналистка Веселина Седларска и др.

Христо Карастоянов е член на Съюза на българските писатели, отличаван с редица национални литературни награди и е едно от имената на създатели на съвременна българска проза. С почина да подкрепи книгата, „Жанет-45” за пореден път показва рефлекс  към значими теми от българското битие в миналото и днес, в случая – свързана с живота на емблематични за културния и политическия живот на България явления, като поета Гео Милев (в последните му години), списание „Пламък” и противоречивата личност на Георги Шейтанов. Проучвателската дейност на писателя Карастоянов благоприятства вплитането в творбата на пластове, изградени върху исторически събития и личности.

В книгата са показани взаимоотношенията на Г. Милев с анархиста Шейтанов (един от сътрудниците на „Пламък”, публицист, революционер и радетел за създаване на Единия фронт срещу правителството на Демократичния сговор на Александър Цанков, участник в т.нар. Килифаревска чета, завършил драматично жизнения си път). Твърде нееднозначни са сведенията за краха на този неспокоен дух, чиято съдба се преплита в съвместната дейност с т.нар. „леви дейци” (анархисти, земеделци и комунисти) в борбите от 30-те години на  XX в., общувал с едни от видните интелектуалци на България. Списание „Пламък” и неговият редактор дават на страниците на изданието трибуна за статиите на Шейтанов „Изкуството и човекът”, „Знамето на епохата”, „Начало”, както и на поетични негови творби.

Произведението на Карастоянов акцентира върху  дружбата на Шейтанов и Гео Милев през последните години от живота им в трагични за България дни. Показателно е, че те са срещнали смъртта си по твърде родствен начин - в паметната за народа ни 1925 година... Достоверността на изображението би повишило силата си и чрез един по-архаизиран и съответстващ на изказа и „словесната пластика на времето” език в произведението, тъй като думи от съвременните лексикални пластове внасят известна доза „антиисторичност”.
           
Участта и на двамата, и особено на свързания и със Сливен Г. Шейтанов - в определени от живота му моменти, бе основателна причина за породения интерес към тематиката на творбата, изразил се и в мненията и въпросите  от присъстващите към автора на книгата.  



Автор:
Иванка Денева
Публикация:
30.11.2014 г. 01:58
Посетено:
1143
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20433-knigata-na-hristo-karastoyanov-edna-i-sashta-nosht-be-predstavena-v-sliven