След-и

Нестихващи аплодисменти за „БГ РОК СИМФОНИ“ на БНР

Концерт за 80-годишнината на Българското национално радио

Нестихващи аплодисменти за „БГ РОК СИМФОНИ“ на БНР

Нестихващи и възторжени бяха аплодисментите на софийската публика на финала на концерта БГ РОК СИМФОНИ, продуциран от Музикалната къща на БНР. Уникалното музикално събитие, в чест на 80-годишнината на обществената медия, събра  на сцената на зала 1 на НДК над 160 музиканти - най-известните родни рок банди и Симфоничния оркестър на БНР, които свириха под палката на гост-диригента Григор Паликаров. Оригиналната идея на Музикална къща БНР за смесването на музикални жанрове и участието на  десетки рок и симфонични музиканти в общ проект е без аналог в концертния живот на страната. БГ РОК СИМФОНИ е израз на мисията на БНР да бъде най-големият продуцент на музика, подкрепяйки българското изкуство.

Любимите на поколения българи рок хитове на Милена & „Ревю”, „Д2”, „БТР”, Тони Чембъра, „Конкурент”, „Диана експрес”, „Фактор”, „Сигнал”, „Щурците”, „ФСБ”, Звездомир Керемидчиев, Тони Чембъра, Боби Косатката, Нелко Коларов и Орлин Горанов зазвучаха с нова  необикновено красива и въздействаща емоция, благодарение на бляскавите аранжименти и оркестрация направени от Румен Бояджиев-син и Георги Андреев и сърцатите изпълнения на музикантите. Публиката в залата аплодира и пя заедно с любимите си групи и певци, още от самото начало и през целия концерт, хитовете от десетилетната история на рок музиката. Симфоничният оркестър на БНР доизгради звуковата картина с мащаб и изключителна емоционалност, придаде блясък и сила на въздействието. По оригинален начин обогати основната музикална идея на композиторите създали хитове като: „20-и век“, в аранжимент на Кирил Маричков; „Душа“, оркестрирана от автора – Митко Щерев; „Главната улица“; „Спасение“; „Бяла тишина“; „Черната овца“; „ Близо до мен”; „Високо” ; „Ала-бала”; „Не мога да спра да те обичам”;” Ако ти си отидеш за миг”, инструменталните версии на „Две следи, „Вдигни очи”, пиесата „Картини”  на ФСБ.

Концертът БГ РОК СИМФОНИ се превърна в музикален празник, който  екзалтира публиката до степен на възторг и опиянение. Просълзените зрители в зала 1 на НДК аплодираха станали на крака неповторимите изпълнения, а отвореният финал дошъл с музиката на „Високо“ на ФСБ кодира безкрая на новите хоризонти, които БНР ще завоюва в чест на своя юбилей и в името на вярната си аудитория.



Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
26.11.2014 г. 13:54
Етикети:
концертБНР
БГ РОК СИМФОНИ
Посетено:
1179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20398-nestihvashti-aplodismenti-za-bg-rok-simfoni-na-bnr