След-и

Бутиково издание на "Царицата на чардаша"

Юбилейно 100-тно превъплъщение на сопраното Добрина Икономова в ролята на Силва

Бутиково издание на "Царицата на чардаша"

Настроение на сцената, препълнена зала и дълго нестихващи аплодисменти. Така премина юбилейното 100-тно превъплъщение на примата на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Добрина Икономова в ролята на Силва от „Царицата на чардаша“ на Калман, което се състоя на 13 ноември 2014 г.

„Скъпа Биби, няма незаменими хора, но има недостижими – като теб! И в живота, и на сцената! Искрено се надявам, че обичта и  уважението, което всеки един от нас – твоите колеги изпитва към теб, е невидимата, но здрава творческа връзка помежду ни, която ще ни позволи да продължим да мечтаем!“ се казва в поздравителния адрес, с който се обърнаха към нея всички нейни колеги.

„Вдъхновените Ви изяви са истински празници на духа. Незабравими са превъплъщенията Ви в централните сопранови роли – Анна Главари от „Веселата вдовица”, Розалинда от „Прилепът”, Силва Вареску от „Царицата на чардаша”, Графиня Марица от едноименната оперета – всички създадени с Вашия талант, артистичност, богата култура и професионализъм. Вие сте една от любимките на публиката, която всеки път Ви дарява с нестихващи аплодисменти.“ Това пък написа в своето поздравление ръководството на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Добрина Икономова завършва Националната музикална академия ”Проф. Панчо Владигеров” в класа по пеене  на Ирен Бръмбарова и веднага дебютира на сцената на Музикалния театър в ролята на Силва Вареску в оперетата на Калман ”Царицата на чардаша” и на сцената на Бургаската опера в операта „Травиата” на Верди. От 1994 г. е водеща солистка  на Музикалния театър и участва във всички негови турнета в Германия, Франция, Швейцария, Австрия и Япония.

В репертоара й са ролите на Анна Главари от „Веселата вдовица” на Лехар, Розалинда от „Прилепът” на Щраус, Силва Вареску от „Царицата на чардаша” и Графиня Марица от едноименната оперета на Калман.

Носител е на първа награда на конкурса „Проф.Христо Бръмбаров” и на конкурса „Мими Балканска”, специална награда за Калманов изпълнител и „Кристална лира” в категорията „Оперно и оперетно изкуство“ за 2005 г. на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

В специалното издание на този спектакъл на Добрина Икономова партнираха нейни колеги от различни поколения – дългогодишните й сценични партньори – Марио Николов в ролята на Едвин, Богомил Спиров в ролята на Бони и Станимира Василева в ролята на Щаси, както й Христо Сарафов в ролята на Фери Бачи, Калина Ангелова като Цилика, Иван Панев – Мишка, Драгомир Стойков – в ролята на стария Княз, Емил Митрополитски в ролята на Генерала и Александър Василев в ролята на Нотариуса. На диригентския пулт бе маестро Юли Дамянов.

С присъствието си в салона на Музикалния театър и с цветя празника на Добрина Икономова уважиха много нейни близки, приятели, колеги и почитатели, сред които звездите на българската естрада Лили Иванова и Маргарита Хранова и семейството на проф. Александър Джеров. Цветя за празника изпратиха и кметът на София Йорданка Фандъкова и Министерството на културата.

 

 

Автор: Таня Симеонова – Национален музикален театър
14.11.2014 г. 19:14
Посетено: 1400
Етикети: Калман, оперета, юбилей, Музикален театър, Добрина Икономова Царицата на чардаша
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20292-butikovo-izdanie-na-tsaritsata-na-chardasha