След-и

Иван Гранитски представи в Сливен книги на Васил Гюзелев и Георги Марков

Представяне на „От тлееща жарава – до света в пламъци” и „Апология на Средновековието”

В града под Сините скали гостуваха видните историци акад. Г. Марков и акад. Васил Гюзелев, чиито последни изследвания бяха представени от твореца, издателя, критика и публициста Иван Гранитски. В препълнената зала „Май", както и на пресконференция с участието на кмета инж. Кольо Милев и журналисти, той анализира задълбочено разработваните от тях актуални научни проблеми, свързани с далечното и близкото минало на България. Гостите изразиха задоволство от живото отношение на сливенци към плодовете на историческата наука, осмислени през оценките на процесите и явленията  у едни от корифеите й.
            
С техните нови книги: „От тлееща жарава – до света в пламъци” на акад. Г. Марков (директор на Института за история към БАН от 1993 г. до днес) и „Апология на Средновековието” на акад. Васил Гюзелев, се запознаха на творчески срещи и учениците от Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” и студентите от Инженерно-педагогическия факултет в града (към Техническия университет – София).

Акад. Георги Марков гостува за втори път в Сливен, представил в 2012 година своя труд „България в Балканския съюз срещу Османската империя”. Изявено е отношението му към важните въпроси на българското битие през призмата на важни исторически проблеми, като изследване на Балканската война, „Голямата война”, българо-германските отношения 1931-1939 г. и др. В Сливен Г. Марков говори за книгите си „Друга история на най-голямата война. Първа книга. Разгарянето на пожара” и „От тлееща жарава - до света в пламъци”, излезли през  2014 г. със знака на издателство „Захарий Стоянов”. Водейки се от изследователския порив „освен истина да има и справедливост в историята”, той подчерта целта и ракурса на доказателственост във втората книга за извършените от „победителите” във Втората световна война престъпления, упорито прикривани от тях. Богат снимков материал от български и световни архиви подкрепят тезите в историческия труд, който е първа част от двутомник. Броят и последствията от престъпленията успоредяват и поставят в една плоскост по време и след Втората световна война исторически личности и държавни водачи като Хитлер, Мусолини и техните съюзници с... Чърчил, Сталин и Труман...
             
Пред присъстващите в зала „Май” акад. Васил Гюзелев говори по фундаментални въпроси на историческата наука, дефинирайки целите й, инструментариума, отликите на съчиненията в този жанр и на мемоарите, подчертавайки приоритетната роля на „историческите извори”. Той сподели на пресконференцията и твърденията си, плод на доказателства, за „афинитета на българите през Средновековието към поетическото творчество”. Те са  развити в труда му „Апология на Средновековието” (изд. „Захарий Стоянов”), представящ тезите чрез сравнителен анализ на българските образци и сътвореното във Византия и Западна Европа. Авторът показва творби със светска тематика и характер, наред с „църковната поезия”, чиито средища тогава са книжовните центрове Велики Преслав, Охрид, Търново, както и Рилският манастир.
          
На творческата среща с обществеността на Сливен поетът Деньо Денев приветства светилата на историческата наука в града под Сините скали. Гостите отговориха на въпроси от присъстващите в зала „Май” за историческия път на покръстването на българите, по важни моменти от най-новата ни история и участието на страната във Втората световна война; причините за продължилия десетилетия и „подменен преход” след 1989 г., конкретизирайки причинно-следствените проявления на разрушителните процеси, сред които отлива в чужбина на повече от милион и половина българи и др.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
12.11.2014 г. 15:47
Посетено:
1219
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20268-ivan-granitski-predstavi-v-sliven-knigi-na-vasil-gyuzelev-i-georgi-markov