След-и

В галерия "Нюанс" – нюанси от материя и въображение

Дора Бонева с нова изложба

В галерия "Нюанс" – нюанси от материя и въображение
На снимката: Теодора Петева, Дора Бонева и Емил Чушев. Фото: Анжела Димчева


В изисканото пространство на галерия „Нюанс“ в София е подредена ретроспективна изложба на Дора Бонева, включваща над 30 платна от различни периоди. Експозицията, озаглавена „Спомени 1939-2014“, може да бъде видяна до 23 ноември. Тя беше открита от Теодора Петева, която охарактеризира накратко стила на художничката: „Пластически издържана, изтънчена, загадъчна, вътрешно напрегната и хармонична, живописта на Дора Бонева е една пластична притча за живота, едно емоционално пътешествие на духа. Това са рисунки от детството ѝ, портрети на наши съвременници, които разкриват духовните връзки, които я сближават с портретуваните. Пейзажите от Родопите, Америка, Париж, Милано, натюрмортите с цветя, девойките с характерни български носии, кукерите, композициите са част от личните преживявания на художничката.“

Теодора Петева припомни още, че Дора Бонева е откривала изложби във Франция, в Италия и в САЩ, а нейни платна са притежание на ЮНЕСКО в Париж, в галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ. Но тя не е от творците, които непрекъснато шумят около себе си.

„Дори да сте били на предишни мои изложби, сега ще видите и неща, които никога не съм показвала“, призна художничката. За да я поздравят, на откриването бяха дошли близо 100 художници, писатели, журналисти и други представители на артсредите, приветствани от собственика на галерията Емил Чушев.




Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
05.11.2014 г. 15:24
Посетено:
2326
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20204-v-galeriya-nyuans-nyuansi-ot-materiya-i-vaobrazhenie