След-и

Последните дни от "100 години безсмъртие" в Чирпан

"Сън сънувах, сън прокоба - сънувах си гроба..."

 Последните дни от "100 години безсмъртие" в Чирпан

Част от участниците в събитието заедно с Панде Ефтимов пред паметника на П. К. Яворов в двора на музея


Навръх 29 октомври 2014 г. в експозиционната зала на къща-музей "Пейо К. Яворов" в Чирпан, където вече от седмица се провеждаха културни прояви и събития, бе почетена подобаващо годишнината от кончината на великия наш поет Пейо Яворов, сам сложил край на величавия си и страдалчески живот точно на тази дата през 1914 г.

Един век време е достатъчно "отстояние", позволяващо тържествено отбелязване не на рождение, а на успение. Защото гибелта, макар и като следствие на самоубийствен жест с отрова и куршум, на поет от величината на Яворов е събитие с национално измерение и снема в себе си големия конфликт между гения и живота, между поета и епохата, между личността и отълпеното общество. 

И за сетен път доказва, че животът е кратък, а изкуството - вечно.

Всъщност трагичната годишнина бе отбелязвана през цялата 2014 година с множество събития, сред които: Национален конкурс за рецитация на Яворова поезия, състоял се на 6 юни 2014 г.; посещение на почетния консул на Република Армения в България Ехиязар Узунян, д-р Ахавни Кеворкян и малкия Микаел, който развълнува присъстващите с изпълнение на "Арменци" пред бюст паметника на Яворов на същия ден - 6 юни; дарение на гипсово копие на бюста на Яворов в Борисовата градина в София - дело на скулптора Григорий Ахаронян, от Координационния съвет на арменските организации в София на къща-музей "П. К. Яворов" в Чирпан по случай 60-годишнината на музея; първи фестивал на арменските общности в България, посветен на Яворов, на 21 юни; обявяване от проф. Денис Фадда - Международен президент на Асоциация "Френски ренесанс", на наградата за къща-музей "Пейо К.Яворов" - бронзов медал "Френски ренесанс", връчен от проф.Оливие Базан на 5 септември 2014 г.; откриване на изложбата “Светът на Яворов” – съвместно с РИМ - Пловдив, представена от Стефан Шивачев - директор на РИМ; премиера на “Обречени” – книга на Явора Стоилова, с участието на актьора Христо Мутафчиев и проф. Атанас Куртев – пиано; представяне на книгата “Яворовата година нна траура” и в. “Яворов лист” с участието на проф. Михаил Неделчев, доц. Димитър Михайлов, Катя Зографова - директор на НЛМ; концерт на доц. д-р Ромео Смилков - пиано; “Яворов и Македония”- премиера на книгата на доц. д-р Милкана Бошнакова, концерт на ДХФ “Евмолпея” при Община Пловдив, диригент Рада Славинска, Надежда Петрова – пиано; борбите на българите в Македония за Обединение на България”- среща с Вида Боева (дългогодишна сътрудничка на Иван Михайлов), и с Панде Ефтимов – македонски интелектуалец и български патриот); първо представяне на песента за Костадин Крачолов ”Се зададе темен облак” с участието на Мария Радевска, Александра Костадинова, Никола Радевски...

Още изяви, разбира се, ще има и до края на годината.

Всъщност поради неблагоприятно стечение на обстоятелствата срещата с Вида Боева не се състоя, тъй като идването й бе възпрепятствано от кражба на документите й в Рим, където живее, ден преди тръгването й за България.

Панде Ефтимов пристигна в Чирпан късно вечерта от Скопие, съпроводен от племенника на г-жа Боева - сърцатият Виктор Боев, комуто дори се било наложило да даде кръв, за да му позволят да си вземе три дни отпуска!

Така че участието на двамата в ритуалите по повод годишнината се състоя на 30 октомври с поднасяне на цветя пред паметника на Яворов в двора на музея, среща с обществеността и обширно интервю по местна чирпанска телевизия, а по-късно и с голяма пресконференция за медиите в Стара Загора, където в знак на признателност и благодарност Областният съвет на ВМРО ги награди със значки „Горд българин“.

Затова концертът на 29 октомври в експозиционната зала на музея мина по малко променен сценарий. Публиката аплодира спектакъла "Подир сенките на облаците", осъществен от ученици от свиленградско училище. Тодор Иванов сподели (на фона на кадри от Вардарска Македония) подробности за откриването по обяснения на Панде Ефтимов на гроба на войводата Костадин Крачолов - първи братовчед на Яворов, и на трима други участници в неговата чета, погребани край село Вълче дере на Преспанското езеро на място, известно на местното население като Гроб на комитите, за което е нужен отделен разказ; за живота на Ташко Горов - четник на Яворов и негов телохранител, разказа неговият внук Филип Горов.

Моето участие се състоя в прочит на стихотворението ми "Слепота" от 1984 г., посветено на Яворов, и изпълнението на две песни от цикъла "Хайдушки песни" от Яворов, посветен на Гоце Делчев. Изненадата на присъстващите чирпанлии бе и голяма, и приятна, когато научиха, че авторът на музиката е чирпалнията Петър Радевски - композитор и китарист, днес директор на Благоевградската опера. Песните той написа преди повече от 35 години за основаната от него група в Чирпан, която отдавна не съществува. Бидейки приятел с Петър още от студентските ни години и научил песните от него самия, аз се опитах да ги възстановя, за да ги представя на чирпанлии като част от голямата тема за Яворов и Македония.

Уредникът на къща-музей "Д. Дебелянов" в Копривщица Дойчо Иванов накратко разказа за отношенията между Яворов и Дебелянов, похвален след прочита на "Легенда за разблудната царкиня" от него като "момчето, което ще надмине всички ни".

Вечерта на 29 октомври завърши с удивително изпълнение на песента "Се зададе темен облак", посветена на войводата Костадин Крачолов и представена за първи път в България. (Аранжимент Мария Радевска. Изпълняват Мария Радевска, Александра Костадинова и Никола Радевски). Песента е запомнена от Панде Ефтимов, който я е изпял пред Тодор Иванов и Филип Горов при тазгодишното им посещение в Македония.

В началото на концерта Тодор Иванов връчи почетни грамоти на личности със заслуги за популяризирането на дейността на къща-музей "П. К. Яворов" и за осъществяване на съвместни проекти.


"Изправен на границата и обладан от предчувствия, Гоце сочеше България: "Няма да я видя!" С нещо тъмно и далечно в поглед и глас, той пророчествуваше и сега.

И това бе последната ни среща."

(Из "Хайдушки копнения" на П. К. Яворов)


П. К. Яворов 

Из цикъла "ХАЙДУШКИ ПЕСНИ" 

                  На Гоце Делчев

.........................

 4.

Сън сънувах, ой нерадост,
опустяла младост,
гроб в усоя, гроб сирашки
под шумата гъста.

И на гроба, ой нерадост,
опустяла младост,
кръстоклоне - кръст юнашки,
и пиле на кръста.

Заран пиле, ой нерадост,
опустяла младост,
пей, нарежда как сирака
сирашки е минал.

Вечер пиле, ой нерадост,
опустяла младост,
пей, нарежда как юнака
юнак е загинал.

Сън сънувах, ой нерадост,
опустяла младост,
сън сънувах, сън прокоба -
сънувах си гроба...


Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
05.11.2014 г. 11:07
Посетено:
1857
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20202-poslednite-dni-ot-100-godini-bezsmartie-v-chirpan