След-и

Как празнуваме Деня на народните будители днес?

Инициатива "Бъди будител днес и другите ще те последват!"

Във връзка с Деня на народните будители Литературен клуб "Петър Парижков" и Детско-юношеския отдел на Столична библиотека организираха събитие под надслов: "Бъди будител днес и другите ще те последват!".

Събитието  се проведе на 1 ноември 2014 г. от 10.30 часа в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека. Програмата включваше изпълнение на музикантите от Националната музикална академия "Панчо Владигеров" - Велин Михайлов, Кристиан Попов и Калин Душков, поетът-учен доц. д-р Мариела Нанкова от УниБИТ и нейното виждане за съвременния будител, доц. д-р Любомира Парижкова и продължението на едно духовно дело.

Отново звучаха думите на създателя на празника на едно духовно дело будителят Стоян Омарчевски представени от писателката Ваная Тайя, представяне и награждаване на победителите в конкурса за есе „Какъв е будителят днес?“, четене на наградените и най-добри разказчета на участниците в конкурса за есе, опит за летене, въздух и любов и поетесата Рени Бакалова, будителските нюанси в творчеството на художника Вихрони Попнеделев, Амира Рафай и нейната муза, мечта ли е да сме будители? - Деян Барарев и посланието на филма "Ботев е идиот”, будителство облечено в поезия и младата поетеса Станислава Добрева (Ава), „Часовете по добродетели“ – ученици преподават на учители.

В словото на младата поетеса Рени Бакалова се казва: "Днес беше красиво... Когато видиш толкова много отдаденост и обич в погледа на хората... към това, което правят... към това, което раздават... Не обичам да честитя тези празници. Защото искрено ме е яд от показността и идеалите само в един определен ден от годината. От накриво изиграната роля. От зле сложената маска. От цялата престореност... И затова... на едни определени дати не казвам "честит празник" и не изписвам нищо патетично или идеалистично...

Но днес, за около час-два, видях и другата страна... Видях една шепа хора, които живеят будителството всеки ден, за които не е дреха, която да покажат, а частица от тях... И да, беше хубаво, наистина..." Нейните искрени и изпълнени с будителска искрица думи ни дават сили да вървим по трънливата и отрупана с препятствия пътека на знанието.

Празникът завърши с песен.

 

Автор:
Ваня Аврамова
Публикация:
02.11.2014 г. 10:10
Посетено:
1404
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20173-kak-praznuvame-denya-na-narodnite-buditeli-dnes