След-и

Изложба за 180 години от създаването на текстилна индустрия на Балканите

Документална изложба в Сливен

Документална изложба, посветена на 180 години от създаването на текстилна индустрия на Балканите, организирана от Регионалния исторически музей в града (директор Николай Сираков) разкрива процесите по зараждане и развитие на този важен клон от националното стопанство, на което Сливен е люлка. Подредбата е на историците Веселина Янакиева и Мария Кирова (РИМ), получили съдействие от редица  културни институти в града, като Националния музей на текстилната индустрия, Държавния архив и Драматичен театър „Стефан Киров”. Те са извадили из фондовете си ценните експонати, които са тяхно притежание. Културното събитие е в рамките на програмата за честване на Димитровден.

Сливенци и гостите на града с гордост се спират пред фотосите и документите, разкриващи приносите на създателя на първата текстилна фабрика (1834 г.) в Българско и на Балканите  - Добри Желязков-Фабрикаджията, експонирани на винилови постери. Богат снимков материал разкрива живота и делото и на наследниците на текстилната фабрика до 1944 година от известните  родове в Сливен Калови, Андонови, Михайлови и др. Интерес предизвиква и „вещественият материал”, като ключът на първата фабрика,  особено ферманът на султана, с който е подкрепено стопанското начинание на будния предприемач и др. Посетителите се запознават и с делото на Цвета Бончева – първата и единствена жена-индустриалец в България.

Присъстващите бяха поздравени от кмета на града, инж. Кольо Милев с празника и откриването на интересната изява, оценена с вълнуващи думи за делото на съзидателя Добри Желязков и последователите му. Те бяха продължени и в оценката на изложбата в словото на присъстващия тук министър на културата Мартин Иванов: „Днес, когато говорим за реиндустриализация не само в България, но и в Европа, Сливен показва, че не само е бил - и се надявам да бъде - едно от индустриалните сърца на България”.

Министърът на културата обеща съдействие от ведомството си за изграждане на „голяма бъдеща тематична експозиция”, ядро от която ще бъде и откритата в града под Сините скали. Гостите оцениха усилията на общинското ръководство и на кмета инж. Милев,  в развитието на Сливен, както и условията за още по-плодотворна дейност на РИМ - чрез предоставената от общината  допълнителна експозиционна площ в сградата на „стария сливенски затвор”.

Подкрепилите и дарителите за създаването на документалната изложба ръководители на сливенски фирми получиха юбилейни плакети „180 години от началото на текстилната индустрия на Балканите”, връчени им от кмета на града и областния управител на област Сливен.

За постигане на познавателните цели и досега с изложбата на повече интересуващи се граждани, е предвидено тя да гостува в редица български  селища.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
27.10.2014 г. 01:59
Етикети:
СливенДокументална изложба
180 години от създаването на текстилна индустрия
Посетено:
1194
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20117-izlozhba-za-180-godini-ot-sazdavaneto-na-tekstilna-industriya-na-balkanite