След-и

Тодор Терзиев с изложба "Светогорски пристанища" в Сливен

Самостоятелна изложба живопис в галерия “Йордан Кювлиев”

Тодор Терзиев с изложба "Светогорски пристанища" в Сливен


Едно от значимите културни събития в града под Сините скали  за празника на града – Димитровден, бе докосването на сливенци до въздействието от новите живописни платна на художника Тодор Терзиев. Галерия “Йордан Кювлиев” приюти десетките приятели на твореца, впечатлени за пореден път от майсторството и колорита на картините му, представящи един вълнуващ архитектурен свят, но и човешкия: през ракурса към малките, но значими естетически знаци в живота на съвременния човек. Изложбата бе открита от Щилияна Василева – журналист и кореспондент на Българското национално радио. Тук присъстваха председателят на Общински съвет в Сливен Мария Григорова, творци, журналисти, много граждани.

Авторът на експозицията е удостоен с Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на община Сливен за 2010 г., дългогодишен директор на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в града. Ученик е бил в класа на проф. Найден Петков в Националната художествена академия (ВИИИ “Николай Павлович”), която завършва в 1982 година. Членува в Съюза на българските художници (секция „Живопис”.). С други видни личности на Сливен бе сред подкрепилите националната кауза „Старият бряст – европейско дърво на годината - 2014 година”, с която награда митичното дърво бе удостоено.

Тодор Терзиев е известен с умението да насища с особен колорит платната си, в които топлите земни тонове имат приоритет. Рисунъкът му слива ведно реалност и фикция, подчинен главно на автентичността на предметния и веществен свят, но и на полета на въображението и претворяването на „втората реалност”, често пъти по-истинска от заобикалящата ни... Картините му, 11 на брой в настоящата самостоятелна експозиция, се родеят помежду си тематично в единното си излъчване, като едновременно с това вплитат по неуловим начин човешкия му поглед и емоционална съпричастност към красивите неща наоколо, за които често съвременният човек - със закърнелите си от битовостта сетива, няма очи...

Но да се доверим на анонса за „тематичните интереси и обекти”, които са привлекли творческото му внимание в настоящата изложба, по думите на художника Тодор Терзиев: „В тях съм се стремил да уловя най-вече различни настроения и състояния на сезоните: надвисналите облаци над побелялото море, мекото есенно слънце, което докосва покривите и върховете на кипарисите; изпепеляващото юлско лято, притихналите утрини и тежките контражури на отминаващия ден...”

Но картините са нещо повече от „тематични избори” и емоционални съпреживявания: те са имагинерната реалност, постигната с четката единствено от талантлив живописец, имащ очи и за невидимото и уменията да го претвори по начин, бележещ собствения му стил...

Ценителите на изкуството на Терзиев са щастливи притежатели на негови картини, които са в сбирките и на художествените галерии в редица български селища: в Националната художествена галерия и в Софийска градска, в колекциите на културните институти в Сливен, Русе, Ямбол, Добрич и др.

Авторът участва активно в художествения живот на града - не само с включване на свои творби в самостоятелни и общи изложби, но и в организирането в Сливен на редица културни събития от други жанрове и сфери, в дейността на „Контакт-клуб „Германия” и др.

Негови картини отдавна са влезли в сбирките на колекционери в Япония, Германия, Норвегия и други страни по света.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
27.10.2014 г. 01:57
Етикети:
живописСливенизложба
Светогорски пристанища
Тодор Терзиев
Посетено:
1679
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20116-todor-terziev-s-izlozhba-svetogorski-pristanishta-v-sliven