След-и

Владимир Левчев представи "Любов на площада"

Премиера в София

Владимир Левчев представи "Любов на площада"
Владимир Левчев чете стихове от новата си книга.
Фото: Анжела Димчева



В притихващия здрач на 24 октомври 2014 г. галерия „Натали“ приюти около 40 почитатели на поезията на Владимир Левчев, който представи най-новата си стихосбирка „Любов на площада“ (изд. „Скалино“, 2014). Домакин на събитието беше Биляна Генова, галерист и куратор на изложбата „Вятърът“, в която сполучливо сред картините бяха вписани стихове от известни поети.

За книгата говори издателката Емилия Миразчийска: „С Владо Левчев се сприятелихме през лятото и някак много бързо до началото на септември успяхме да направим книгата и тя излезе в нашата нова поетична поредица. Дизайнът на поредицата е на Иван Патев. Стиховете в книгата са писани през последните 35 години, 10 от тях са писани преди 10 ноември 1989 г. Но всички са свързани с неговата политическа позиция, както и с най-важната дума „любов“. Без тази дума светът се срива и човек остава сам. А когато любовта се превърне в поезия, това вече е една невидима нишка, която запазва това състояние, в което ние не сме сами. Това е истинската канава на изкуството. Този начин, по който в битието си ние оставаме заедно. Владо Левчев ме изненада много с тази книга... Дано и читателите бъдат изненадани.“

В авторския рецитал бяха включени над 10 стихотворения от новата книга. А самият Владо Левчев призна: „Това не са стихотворения „изкуство за изкуството“. Даже вътре има един антипостмодерен манифест. Защо „Любов на площада“? Ами защото, когато любовните стихотворения се публикуват, те стават всъщност площадни. А това, което правят хората на площада (това, което ние правихме миналата година в София), това е някакъв вид любов – към свободата, към истината!“

От новата книга:

Владимир Левчев

Любов на площада

Като млад сънувах
как вървя по улицата и осъзнавам,
че съм гол от кръста надолу.
Минувачите
ме разстрелват с поглед
и умирам от срам...
Или се сещам,
че съм закъснял за училище
цял ден... цяла година... много години
и няма да мога да завърша.
Или ме подгонва Злото
на площада,
а краката ми омекват,
оплитат се като езика ми,
предават ме...

Случваше ми се
и хубавия сън:
аз съм гол на площада – но махвам
с ръка и ми пада
камъка от сърцето – загребвам
въздуха с ръце и плувам
бруст – забавено – забавно
се издигам
над минувачи и лехи с цветя –
обичам ги! –
летя през майския вятър
гол и свободен
като чайка или буревестник –
гол и свободен
като душата след смъртта.

2014

 
В анотация върху корицата на "Любов на площада" Ани Илков казва: "Тази книга е много изразителна за маниера на писане на Владимир Левчев (приятеля Владо). "Любов, тъга и смърт" се преплитат в нея, организирани в три отделни дяла, но общото впечатление е достоверно и то е следното: Владо е мощен, учителен, просвещаващ поет, повлиян от високия западноевропейски модернизъм и оттам - от Изтока. А стихотворенията в памет на Данила и Атинула са малки шедьоври."

За да поздравят поета Владимир Левчев, бяха дошли известни писатели, сред които бяха: Митко Новков, Иван Христов, Роман Кисьов, Хубен Стефанов, Милена Фучеджиева, Михаил Григоров, художникът Владимир Пенев и др.


Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
25.10.2014 г. 10:32
Посетено:
1524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20109-vladimir-levchev-predstavi-lyubov-na-ploshtada