След-и

Юки Танабе спечели русенци с автентичен окинавски фолклор

Японската певица е влюбена в българските народни песни

Юки Танабе спечели русенци с автентичен окинавски фолклор

Че жителите на Окинава са открити и весели хора и позитивната им житейска нагласа е изкристализирала във фолклора, успя да предаде с великолепното си изпълнение Юки Танабе. Японската певица за първи път гостува в Русе. На 15 октомври в зала "Европа" тя плени публиката с репертоар от автентични народни песни, характерни за родния й край.

Кратката презентация на български език помогна на присъстващите да се докоснат до богатия свят на източната култура, както и да разберат, че за всеки повод и срещи има подходящи песни. Юки Танабе демонстрира завидно майсторство, свирейки на японския народен музикален инструмент - саншин (в буквален превод саншин означава "три струни"). С лекота включи в концертната си програма и двама доброволци, които асистираха с кастанети по време на изпълнението на песента Коина-юнта, а публиката пригласяше на припева и се потопи в ритъма на окинавската народна песен.

Дните на японската култура са под егидата на Посолството на Япония в България и се организират за 25 поредна година. Концертът на Юки Танабе в Русе се проведе в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата – 2014 и е част от кампанията „Русе – град на свободния дух”.

 

Юки Танабе изнася концерти на окинавски народни песни из цяла Япония и като притежател на сертификат за преподавател в този жанр от Асоциацията на фолклорни песни от Рюкю, провежда уъркшопи за деца и води радио предавания за историята и символиката на традиционния песенен фолклор на Окинава. Срещата й с творчеството на ансамбъла „Мистерията на българските гласове“ през 1993-та е повод да посети България. Според Юки Танабе българските и окинавските народни песни си приличат във вокално отношение. Изпълняват се като гласът се разгръща, но остава на една и съща височина. Различни исторически и географски причини, както и различните музикални традиции в двата региона са естествена предпоставка за много повече различия в мелодиите, ритъма, съдържанието на песните, но все пак съществуват и елементи, които ги обединяват. Мечтата на Юки Танабе е един ден да обедини българската и окинавската народна музика под съпровода на саншин.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
17.10.2014 г. 10:50
Посетено:
1260
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20042-yuki-tanabe-specheli-rusentsi-s-avtentichen-okinavski-folklor