След-и

С нов каталог Дунавската задруга на народните занаяти посрещна 14 октомври

Майсторите приеха и млади членове

С нов каталог Дунавската задруга на народните занаяти посрещна 14 октомври

Ясен Янков (вляво) и иконописци от Задругата. Снимка авторът


За втора поредна година на 14 октомври Дунавската задруга на народните занаяти в Русе почете своята закрилница Света Петка. Сплотената група на майсторите в града отново напомни за себе си на Община Русе. Иконата на Света Петка, чийто автор е иконописецът Ваня Петрова, освети Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум. Новоиздаденият стилен каталог на Дунавската задруга е поредната добра новина за творците. В малкия албум са представени характерните творби на 17-те членове на сдружението, а фотоизданието е истински подарък за техния празник.

От 14.00 часа до късно вечерта вратите на комплекса на Задругата на улица „Витоша“ 18 бяха широко отворени за приятели, гости и почитатели на художествените занаяти. Ателиетата се оказаха достъпни за любознателните русенци, решили да разгледат и да се запознаят отблизо с работата на занаятчиите. Тази година ръчно изработените сувенири бяха подредени във външните витрини на комплекса. Всеки посетител успя да се докосне до света на майсторите, както и да разгледа отблизо кукли с народни носии, дървени кутии и пана, икони, кожени пунгии, керамика, фина везба, художествено обработено дърво, калоферска дантела, ковано желязо и др. Майсторите пък се радваха на интереса от страна на малки и големи и обясняваха, че въпреки тежкото ежедневие, винаги имат сили да пресътворят красотата и да развихрят фантазията си. А най се радват на младите си последователи.

Празникът на Задругата стана двоен, защото редиците на майсторите се попълниха с трима нови членове. 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
15.10.2014 г. 23:59
Етикети:
празникРусе
Дунавска задруга на народните занаяти
Посетено:
1327
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20034-s-nov-katalog-dunavskata-zadruga-na-narodnite-zanayati-posreshtna-14-oktomvri