След-и

Стихове на Юлиана Сокерова представиха в Русенската галерия

Стихосбирките й зарадваха почитателите на римуваното слово

Стихове на Юлиана Сокерова представиха в Русенската галерия

Георги Русинов подари книги на гостите. Сн.: Авторът


На 30 септември в една от залите на Русенска художествена галерия почитатели на изящното слово почетоха паметта на покойната русенска поетеса Юлиана Сокерова (1951-2013). Стиховете й днес са събрани в три стихосбирки, озаглавени "Набързо през живота", "Женска мед", "Шутът". Поетичните откровения са на бял свят благодарение на Георги Русинов, син на поетесата. Графичното оформление е дело на художника Валентин Георгиев. Трите книги представи Йордан Палежев, редактор в Издателство "Деница", а филологът Таня Живкова анализира творчеството на поетесата. Стиховете на Юлиана Сокерова прочете Иглика Пеева, председател на Дружеството на русенските писатели. 

В книжките са събрани малка част от стиховете на поетесата. Поетичните откровения са откраднати мигове от ежедневието, писани на един дъх, изстрадани и преживени по женски, чисти и нежни, трогателни и мъдри. Сред подбраните поетични пориви се открояват тристишия и петстишия, доближаващи се до кратки японски форми като хайку и танка. Любовта, болката и мъдростта тук е изкристализирала в най-точно подбраните думи. Върху белите листи откровенията са експресивни, понякога критични към заобикалящия свят и ни предизвикват да се замислим за смисъла на живота, за това какво оставяме след себе си и каква е нашата мисия. За преходността на света ни напомня петстишието:

А клетките
на нямата ми съвест
ще се делят,
дори когато
завинаги очите си затворя.

В края на литературната вечер семейството на поетесата подари стихосбирки, за да достигне словото на Юлиана Сокерова до повече хора. 

Автор: Лилия Рачева
01.10.2014 г. 23:22
Посетено: 1089
Етикети: Русе, представяне на книги, поезия, Валентин Георгиев, Георги Русинов, Юлиана Сокерова
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19925-stihove-na-yuliana-sokerova-predstaviha-v-rusenskata-galeriya