След-и

За любовта и след това

Анита Тарасевич представи "Сънувани плажове"

За любовта и след това



Създаването на роман предполага не просто житейски опит и богатство в словесната интерпретация, но и магическа спойка на въображението и разказваческия майсторлък, които оправдават читателското очакване много трудно – особено в сегашния век на преситено от екстремни сюжети и неправдоподобни интриги медийно пространство.

Анита Тарасевич не се спря пред трудностите на това предизвикателство и след няколко сборника с разкази сега предложи на читателите новата си книга – романа „Сънувани плажове“ (ИК „Хермес“, 2014).

Премиерата в книжен център „Гринуич“ (София) събра на 18 септември нейните събратя по перо – писателите от средното поколение Георги Гълов, Ивайло Диманов, Николай Дойнов, Балчо Балчев, Любомир Русанов, Георги Веснаков и др., които аплодираха прочетения откъс от романа и анализа на Маргарита Илчева.

В него се казва: „Анита е много деликатно, много мълчаливо и тайнствено момиче. Тя пишеше доскоро стихове... Сега обаче е написала един много интересен роман. Извадила е всичко онова, което вълнува днес жените и нея самата. Нейните героини възприемат морето като метафора на смисъла на живота. В първия момент си казах: „Това какъв роман е? Разменяне на някакви писма? Може би епистоларен...“ Днешните години и десетилетия непрекъснато рушат приятелства и връзки, наситени са със страдание и смърти; ние днес сякаш живеем в една пресечна точка, в която вечно няма време. Романът е написан на един особен литературен сленг, който е визията на младите, вечно бързащи и остаряващи млади днес. Анита не може да избяга от поетическата си душа – в този сюжет не се случва кой знае какво, но са видими душите на жените – майките, сестрите, приятелките.“

Анита Тарасевич сподели: „Сънувани плажове“ е не само роман за любовта, но и е написан с много любов. Любовта е видяна през погледа на две поколения жени – вплетени са и допълнителни теми: за майчинството, синовните чувства,  прошката, предателството, загубата, намирането...“

Представянето беше озвучено от инструменталните изпълнения на цигуларя Борислав Ножаров.


◊ ЗА АВТОРКАТА

Анита Тарасевич е родена в Пловдив. Автор е на стихосбирката „Паметта на всяка капка“, на детската книга „Джуджето Джу и други тайни“. През 2012 г. излиза дебютната ѝ книга с разкази „Невинни момичета“, а през 2013 г. – сборникът с разкази „Любовни заклинания“.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
20.09.2014 г. 20:00
Посетено:
2135
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19857-za-lyubovta-i-sled-tova