След-и

Русе почете паметта на Захари Стоянов

125 години от кончината на големия български революционер, писател, публицист

Русе почете паметта на Захари Стоянов


С възпоменателна вечер под наслов "Захари Стоянов: Неуморен радетел за основаването на Интерпарламентарен съюз" в зала „Култура” в Русе бе отбелязана 125-годишнината от кончината на големия български революционер, писател, публицист и държавник Захари Стоянов.
   
Преди откриването на вечерта организаторите от Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Държавен архив - Русе положиха венец на неговия гроб в Пантеона на възрожденците в Русе.
   
В своето слово по повод годишнината Йордан Палежев - изследовател на документалното наследство на Захари Стоянов, изтъкна неговата роля за приобщаването на България към модерна Европа.
   
Специален гост на вечерта бе д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България и министър на външните работи (2001-2005) в правителството, приключило преговорите за приемане на страната ни в Европейския съюз.
   
„Няма по-добър начин да отбележим 6-и септември - Деня на Съединението на България, от вечер в памет на Захари Стоянов - един от неговите най-големи причинители", заяви Соломон Паси. Той говори за ролята на учредения през 1889 г. в Париж Интерпарламентарен съюз, който според него е повратна точка в историята на човечеството. По думите му този съюз дава тласък на глобализацията, като днес по примера му имаме Европейски парламент и редица други международни организации. "Така Захари Стоянов, макар и косвено, участва в създаването на един от първите и най-мощни тласъци на световната и европейската глобализация", каза Паси.
   
Поздравителни адреси до инициатора на вечерта Йордан Палежев бяха изпратени от Кмета на Русе Пламен Стоилов и от Областния управител Симеон Иванов.
   
Студентът от Русенски университет и стажант в Областна администрация - Русе Георги Георгиев бе подготвил изложение върху книгата на френския учен, славянофил и панславист Луи Леже - „България”, която Захари Стоянов е притежавал в домашната си библиотека.
   
Подбрани откъси от публицистиката и кореспонденцията на именития българин прочете актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков.  По време на вечерта клавирното дуо Йоана Делимаркова и Николай Димитров, ученици в НУИ "Проф. Веселин Стоянов", изпълниха творби от Клод Дебюси и Панчо Владигеров.
   
Съпътстваща честването инициатива е изложбата на документи от личния архив и книги от домашната библиотека на писателя и държавника, съхранявани в Държавен архив - Русе и РБ „Любен Каравелов“. Експозицията е подредена във фоайето на Русенската библиотека и може да се види до 19 септември 2014 г.
Автор: РБ "Любен Каравелов"
06.09.2014 г. 15:07
Посетено: 1085
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19770-ruse-pochete-pametta-na-zahari-stoyanov