След-и

Ангелът над нас

Международен театър на поезията – Варна, 2014

Ангелът над нас

На снимката: Участниците в Международния театър на поезията. Фото: Анжела Димчева


Почитателите на поезията не се уплашиха от проливния дъжд над Варна вечерта на 3 август и препълниха обичания от варненци Храм „Св. Архангел Михаил”, за да чуят хърватска поетична реч в рамките на Международния театър на поезията.

Новите идеи, лансирани от ръководството на Славянска литературна и артистична академия, намират все по-разнообразни измерения. След миналогодишното септемврийско издание („Театър в джоб”) на този нов арт формат сега поетите от Хърватия Енерика Бияч, Божидар Петрач и Якша Фиаменго звучаха в оригинал и превод на Елка Няголова пред стотици ценители на словото. Четиригодишният Мартин Бачков отключи сетивата за невидимото чрез Вазовата „Молитва” за деца.

Повече от два часа музиката и поезията се преплитаха хармонично под мотото „Ангелът над нас”, а „виновниците” за общия спектакъл-благослов бяха Дамският камерен хор „Св. Йоан Златоуст” с диригент Сълзица Николова, солистката от Държавна опера Варна – Бойка Василева, певицата Олга Василенко и тромпетистът Любомир Александров. Изпълнители и публика търсиха корените на Доброто и Злото, чието субективно тълкуване днес разделя славянския свят, и отново извисиха глас, лобирайки за духовните мостове, които изкуството сътворява.

Беше представена новата „Антология на съвременната хърватска поезия” – един проект на Славянска академия и на Министерството на културата на Хърватия. Чрез това обемно томче, където фигурират 40 от най-изявените съвременни хърватски автори, българските читатели ще добият представа за една близка и в същото време – различна, самобитна, огряна от лъчите и обветрена от духа на Адриатика култура.

Поздрав в мерена реч към славянските гости, отново в духа на ангелското звучене и животворната вяра, отправиха българските им колеги Георги Венин, Даниела Стойнова, Милена Белчева, Станислав Пенев, Радостина Драгоева, Антонин Горчев. Внезапно от публиката изскочи световноизвестният тенор Калуди Калудов, обединявайки посланията за вяра, любов и добротворчество в една популярна българска песен – „Гроздано моме” (Парашкев Хаджиев).

Поетесата Елка Няголова представи откъс от своя поема, завършваща с модерен вариант на божа молитва.

За финал – отец Василий Шаган облече традиционните религиозни постулати и благослови в разбираем притчов стил, засягайки темата за враждуващите сили в Украйна, които са забравили, че принадлежат на една църковна, културна и чисто роднинска общност.

Творците от Хърватия и група български поети потеглиха за Шумен, Балчик и други градове на страната, където също предстоят изяви под знака на Международния театър на поезията.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
04.09.2014 г. 21:01
Етикети:
Калуди КалудовРадостина ДрагоеваМилена БелчеваБожидар ПетрачпреводиЕлка НяголоваВарнаМеждународен театър на поезията
Антология на съвременната хърватска поезия
Антонин Горчев
Станислав Пенев
Даниела Стойнова
Георги Венин
Якша Фиаменго
Енерика Бияч
Посетено:
1682
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19766-angelat-nad-nas