След-и

"Детски музей на колела" с над 12 000 посетители

Безплатното лятно училище за изкуства посети 5 града в България

"Детски музей на колела" с над 12 000 посетители


Над 12 000 деца и родители посетиха първото турне на Детския музей на колела, преминал през София, Варна, Пловдив, Русе и Плевен. Културно-образователният проект, който е съвместна инициатива на Фондация Изиарт и Societe Generale Експресбанк, включи безплатно деца от петте града в страната в редица творчески работилници, които им представиха по забавен начин историята на световното изкуство. 

През осенте ателиета, посветени на различни периоди от историята на изкуството, преминаха над 8000 деца, а на 1 400 от тях, минали пълния курс на обучение, бяха раздадени и поименни дипломи.

„Детски музей на колела“ доказа, че дори и най-сложните неща могат да бъдат интересни на децата, стига да бъдат представени по подходящ и забавен начин”, разказва Станка Желева – Председател на Фондация Изиарт. „Историята на изкуството е изключително важна за децата, защото тя е основата на нашата цивилизация. Огромният интерес, с който бяхме посрещнати в петте града и множеството запитвания на родители и деца, ни карат да вярваме, че този проект трябва да продължи и Детски музей на колела да достигне до всяко кътче в България“.

„Много се радваме, че успяхме да реализираме този проект и да покажем, че това е една успешна платформа, която има потенциал за развитие и се приема с голям ентусиазъм от децата и родителите. Екипите на фондацията и на банката дадоха всичко от себе си, влагайки сърце и душа в подготовката и организацията на инициативата, а тези усилия се отплатиха хилядократно, след като видяхме усмивките на децата и удовлетворението на родителите”, сподели Деян Глешчич, мениджър „Маркетинг и комуникации” в Societe Generale Експресбанк.

Ателиетата на Детския музей на колела предложиха теоретична и практическа част, като под формата на игра децата се запознаха с осем различни периода от Историята на световното изкуство (Праистория, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековие, Ренесанс, Импресионизъм, Кубизъм и Попарт). Преминалите успешно през ателиетата имаха възможността да станат куратори в импровизирания музей и да подредят изложбата с емблематични произведения на изкуството, следвайки линията на времето, като покажат наученото за краткия курс. За награда те получиха дипломи.
       
* * *

Изиарт е фондация с нестопанска цел, която създава и развива събития и културно-образователни програми за деца в областта на изкуството, културата и науката. Основната цел в проектите на фондацията е насочена към разкриването на заложбите и провокиране на детските таланти в областта на изкуството и превръщане на изкуството в достъпно и лесноразбираемо за широката публика. Проекти на Фондацията са: Детски панаир, Изкуство за малките в галериите, История на изкуството в училище и Лято в музея.


Автор:
Фондация Изиарт
Публикация:
09.08.2014 г. 14:06
Посетено:
1250
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19686-detski-muzey-na-kolela-s-nad-12-000-posetiteli