След-и

Фотограф-художникът Велислав Николов подреди изложба в Народното събрание

Изложба „Конституцията. Две десетилетия“

Фотограф-художникът Велислав Николов подреди изложба в Народното събрание


Към 50 фотоса са запечатали събитията от 1989 година до сега. Авторската изложба на фотограф-художника Велислав Николов „Конституцията. Две десетилетия“ е подредена в Народното събрание. Животът на Велислав Николов е интересен и предизвикателен заради професията, която си е избрал. Той винаги е на най-горещите места, независимо къде са и кога се случват. Има предимството да е близо до хора, които влияят на целия свят. Чрез шанса на фотографското око на Вили, както всички го наричат, днес можем да се върнем в годините назад. Например, при посещението на Папа Йоан Павел II в София, Велислав предварително си композира снимката и решава да запечата Папата в Храм-паметника „Александър Невски“, на фона на иконата на Мърквичка на Светите братя Кирил и Методий. И това почти се случва, докато ръката на охраната не разваля кадъра... Но Вили не се отказва. И макар без специален достъп, сред множеството от хора пред Народната библиотека успява да снима Папа Йоан Павел II няколко часа по-късно през деня и в кадъра да е и паметника на Светите братя Кирил и Методий...

Доста интересна е и историята на снимката на Ахмед Доган. За първи път я показва, излизала е в малък размер в списанието „Сега“, за което е работил тогава. Това е „открадната“ снимка, споделя Велислав Николов. Затова я харесва - Ахмед Доган не е позирал нарочно. Какво се случва? С известната журналистка Теодора Енчева отиват за блиц-интервю при тогавашния лидер на ДПС в неговия кабинет в централата на бул. “Ал. Стамболийски“.

Доган обаче отлага отговорите за другия ден. Фотографът си е на мястото - снима Доган, който не очаква това и чете книгата “Либерализъм и национализъм“. Вдига я и я показва, чете малък откъс и обяснява колко е интересно това четиво. Снимка на политик, който е без настройката за снимка и не позира, без маска, отдаден на четивото, с друго излъчване, така го е видял Вили. „Нали се разбрахме за утре?“, казва Доган, аз се усмихнах, снимката беше направена, спомня си фотографът. Същият ден екипът остава без очакваното интервю, но аз си „откраднах“ тази снимка, допълва още Велислав Николов.

Изложбата в Народно събрание събра колеги-фотографи и журналисти, политици. Медийните репортери коментираха, че това е едно от най-хубавите неща в последните дни на това Народно събрание. Експозицията откри председателят Михаил Миков, Николов беше поздравен от лидера на НДСВ д-р Антония Първанова, от Четин Казак, от много приятели.


Автор:
Мира Минкова
Публикация:
23.07.2014 г. 15:16
Етикети:
фотографска изложба
Велислав Николов
Конституцията. Две десетилетия
Посетено:
1664
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19644-fotograf-hudozhnikat-velislav-nikolov-podredi-izlozhba-v-narodnoto-sabranie