След-и

Сирийски майстор реди изложба с деца от дом "Св. Димитър Басарбовски"

Ануар Шалгин предава своя занаят на русенски ученици

Сирийски майстор реди изложба с деца от дом "Св. Димитър Басарбовски"
Ирена Петрова, директор на Дирекция "Култура и образование", и Елена Великова - директор на Художествената галерия, адмирират съвместната изява на майстора и учениците.


Уникални дизайнерски творби от кожа за втори път представя сирийският майстор Ануар Шалгин. На 1 юли в Художествена галерия - Русе той отново напомни за себе си по нестандартен начин. Познат с благотворителните си изяви в града, творецът разказа за новото си начинание да обучава децата от дом "Свети Димитър Басарбовски".

Идеята учениците да имат занаят и да си подсигурят добро бъдеще допада на Ануар след среща с директора Стоян Събев. Преди три месеца кожарят приема две групи - 16 ученици, в ателието си и резултатите не закъсняват. Мотото на изложбата "Слънчево достойно бъдеще" авторът е подчинил на новата кауза. Сирийският кожар е убеден, че благотворителността е успешна, когато всеки отдели време и научи децата на занаят. Според него така момичета и момчета ще бъдат полезни на обществото и ще имат по-добър и сигурен живот. Доволен е, че неговите възпитаници са търпеливи, сръчни и готови да научат как се работи с естествена кожа, замба, шило и шаблони. Според него те имат потенциал да творят и чудесно се справят с възложените задачи. Идеята да се включат детските творби в експозицията е на Ануар Шалгин. Майсторът се надява, че така ще привлече все повече съмишленици в благородната инициатива.

Изложбата е до 9 юли и всеки посетител може да разгледа кожените предмети - чанти, колани, калъфи за мобилни апарати и очила, изработени от сръчните ученици. В експозицията сирийският майстор представя и най-новата си авторска колекция от предмети.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
02.07.2014 г. 11:10
Етикети:
Русеизложба
дом за деца Свети Димитър Басарбовски
Ануар Шалгин
Посетено:
1622
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19568-siriyski-maystor-redi-izlozhba-s-detsa-ot-dom-sv-dimitar-basarbovski