След-и

Историята на град Русе вдъхнови скулптори

Дървена печка, Кораб и Слънчево колело са част от трансформираните 121 премиери на арт форума

Историята на град Русе вдъхнови скулптори

Кметът Пламен Стоилов поздрави творците, сн. авторът


Международният пленер по скулптура "121 премиери", организиран от Община Русе, приключи на 24 юни. В рамките на една седмица - от 16 до 24 юни, дървени пластики оживяха на площада пред сградата на Операта. Въпреки дъждовните дни творците реализираха своите идейни концепции. Историята на град Русе се оказа благодатна тема за проф. Константин Денев, доц. Георги Георгиев, доц. Емил Бачийски, доц. Николай Нинов, доц. Младен Младенов, доц. Цветослав Христов, Гълъбин Христов, Рашо Митев, Лилия Поборникова и гостът от Испания Фернандо Алварес. Идейните им решения станаха реалност, а случайните минувачи и туристи имаха възможност да наблюдават творческия процес в откритите творчески работилници.

Духовните и културни мостове между България и Румъния вдъхновиха проф. Константин Денев, който сътвори дървената пластика Мостове. Скулптурата на доц. Георги Георгиев е озаглавена „Фрагмент от нещо по-голямо“. Впечатлен от факта, че в дунавския град е била създадена първата фабрика за хартия и първата съвременна печатница в България през 1864 г. Построяването на Дунав мост през 1954 г. е част от идейната концепция на доц. Емил Бачийски. Тя е реализирана във фигурата "Свързаност“.

Доц. Николай Нинов изработи две дървени композиции - „V as Viktory“ и „Пространства в движение“. Първата пластика е вдъхновена от факта, че през 1878 г. Русе е първият град в България с градоустройствен план, разработен от руските военни инженери Ожио и Копиткин. Втората е посветена на създаването на първия асансьор в България, функционирал в русенския хотел „Чикаго“, собственост на Соломон Блаущайн.

Любопитни детски и възрастни погледи привлече доц. Младен Младенов с „Дървена печка“. Неговата скулптура е вдъхновена от първата българска фабрика за кюнци и пещи „Труд“, създадена през 1898 г. Доц. Цветослав Христов нарече своята творба „Промисъл свише за Русе“. Според него в този град живее геният на Великия творец и се проявява през иновативния и свободен дух на русенските граждани.

Дървената фигура „Кораб“ на Гълъбин Христов напомни за построяването на първия в България метален кораб през 1881 г. "Слънчево колело" на Рашо Митев впечатли с оригиналната идея да припомни на много русенци за първата фабрика за велосипеди, грамофони и метални изделия „Експрес“ на Аскерян и Сие, създадена през 1906 г.

Лилия Поборникова, която за първи път участва в арт пленер в родния си град, създаде дървената фигура „Улица“. Авторката се вдъхнови от темата за първата павирана улица в България, създадена в Русе през 1846 г., покрита със закупени павета от St. Raffaelle кариери във Франция.

Гостът от Испания Фернандо Алварес може би най-много погледи привлече със своята дървена пластика по време на пленера. Неговата скулптура „Река“ е посветена на Първото морско училище в България, създадено през 1881 г., и от факта, че през 1935 г. Русе е седалище на Българско речно плаване.


Проф. Иван Праматаров официално закри арт форума и поздрави Община Русе като организатор. Впечатлен от творбите на участниците, той ги насърчи да продължават да представят изкуството извън определеното пространство - изложбените зали. Арт форумът е част от програмата на фестивалното издание за съвременна градска култура „Аз, градът“.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
25.06.2014 г. 18:18
Етикети:
Русе
Международен пленер по скулптура 121 премиери
Посетено:
1102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19538-istoriyata-na-grad-ruse-vdahnovi-skulptori