След-и

Райна Каблешкова и "Сто видни копривщенци"

Богат енциклопедичен сборник с кратки очеркови портрети

Райна Каблешкова и "Сто видни копривщенци"
Литературният критик Марин Кадиев представя книгата
Снимка Славимир Генчев


На 23 юни 2014 г. в салона на Славянското дружество в България бе представена книгата "100 видни копривщенци" от Райна Каблешкова. За творбата говори литературният критик Марин Кадиев, който изрази възхищението си от положения от авторката труд да представи хронологично и на едно място с кратки, но изчерпателни очеркови портрети най-видните и влиятелни личности от четири века насам, произхождащи от възрожденския град.

Действително, за някои от големите имена са изписани томове и пак не всичко е казано, но целта на сборника е да ги представи в стегнат енциклопедичен вид наред с десетки други повече или по-малко известни деятели с копривщенски корен от всички области на живота.

Включени са и портрети на съвременни, вече починали, значими копривщенски личности, като художника Александър Божинов, напуснал ни през 2003 г., народният певец Дойчо Толинов и други.

Рецензентът на книгата - поетът и литературен критик Георги Н. Киров, изтъкна в словото си, че духът и патриотизмът на Райна Каблешкова са от такъв характер, щото ако беше живяла по време на Априлското въстание, тя щеше да е знаменоската. Всеки, който познава Райна отблизо, би го потвърдил.

Освен чрез словесни портрети на отделни личности, авторката се е потрудила да представи в книгата си и видни родове като Беневия и Рашковия. Изчерпателно са изброени и многобройните (сто и двама впрочем!) участници от Копривщица в българското опълчение.

На представянето присъстваха стотици почитатели на авторката, много от които с копривщенски корен.

__________

Райна Каблешкова, "100 видни копривщенци". 
Изд. "Симелпрес", Библиотека "Будилник", София, 2014 г.


Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
24.06.2014 г. 12:28
Етикети:
Копривщицапредставяне на книгаРайна Каблешкова
Библиотека Будилник
Изд. Симелпрес
100 видни копривщенци
Посетено:
1751
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19515-rayna-kableshkova-i-sto-vidni-koprivshtentsi