След-и

Едвин Сугарев представи "Прилив на треви"

Двуезично хайку издание

Едвин Сугарев представи "Прилив на треви"


На 16 юни 2014 г. поетът Едвин Сугарев събра своите почитатели в едно наистина духовно средище: библиотеката Hot Spot Books & Art, за да представи най-новата си книга: „Прилив на треви“ ("A Grass Tide").

Пред нас е сборник с хайку в двуезично изпълнение – на български и английски език. Преводите са дело на покойната преводачка Мария Кръстева и са направени отдавна – в Делхи през 2000 г.

Едвин Сугарев наруши всеприетите правила за протичането на премиерите, като каза: „Никой няма да представи тази малка книжка с хайку. По-скоро ще оставя хайку-то да звучи, да се докоснете до него съвсем непосредствено, така, както то се пише, както се открива, без всякаква предумисъл, без всякакви нагласи. То оставя огромно пространство за озвучаване и трябва да бъде завършено от самите вас... Благодаря на всички вас, които сте жертвали времето си, за да дойдете. Важно е, когато хората идват, за да чуят стихове. Защото става дума за език, който, ако бъде изгубен, една голяма част от световното пространство ще изчезне. Благодаря на Фондация „Литературен вестник“ – издател на книгата, на издателство „Несарт“, което организира тази премиера, на Гергана Икономова, която оформи и странира книгата.

Преди години реших да събера някои от моите хайку и помолих Мария Кръстева да направи преводите. Тя се справи перфектно. Цели 14 години ръкописът остана неиздаден. Тази книга е плод на нашата близост. С нея ме свързваха дълги и противоречиви отношения, плод на които са прекрасните момчета Йоан и Кристиан, които виждате да свирят сега тук. Книгата е в някакъв смисъл In memoriam за светлата памет на Мария, повод да си спомним за нейната поезия, за стиховете й от „Тебе поем“, за светлата й отдаденост на Бога."

И на фона на тихата китара звучаха отронени мигове, фрески от времето и усмивки, облечени в хайку...


Едвин Сугарев: Из „Прилив на треви“

1.

Есен е
Слънцето свива гнездо
в черните клони

2.

Как грее
последната дюля
между челюстите на зимата

3.

По цял ден слушам вълните
а вечер варя чорба
Толкова прост е животът

5.

Със сива пепел
утрото покрива
въглени и звезди

8.

Думите
ме забравиха
Тишината ме приюти

11.

Слънце
подир дъжда
И светлината танцува

14.

Череша кръв
Плашилото и косът
все така приятели остават

16.

Виж го
жабчето върху репея
Будана лотосов цвят

17.

На двора играят деца
В мен някой мълчи
и чака

78.

Красотата е винаги тук
Единствено очите
закъсняват


Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
17.06.2014 г. 15:04
Етикети:
двуезично изданиехайкупремиерапоезияЕдвин Сугарев
A Grass Tide
Прилив на треви
Мария Кръстева
Посетено:
2057
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19478-edvin-sugarev-predstavi-priliv-na-trevi