След-и

Хорхе Букай посети репетиция на "Борис Годунов" пред "Ал. Невски"

Световноизвестният аржентинец изгледа "Крал за един ден" и раздаде автографи

Хорхе Букай посети репетиция на "Борис Годунов" пред "Ал. Невски"


Хорхе Букай
, чието посещение у нас от дни е във фокуса на обществения интерес, затвърди представата за себе си като за естествен и сърдечен човек и голям фен на Операта. Последната вечер от престоя си в България прочутият писател посвети на любовта си към това изкуство. Най-напред – като заедно със сина си Дамиан изгледа постановката на "Крал за един ден" от Верди – гостуване в Софийската опера на Държавна опера Стара Загора. В антракта и след края на спектакъла двамата раздадоха десетки автографи и се снимаха за спомен с почитатели. Те уважиха с кошница цветя изкуството на гостуващите изпълнители.

След това, въпреки напредналия час Букай не устоя на поканата на режисьора Пламен Карталов и, придружен от редакторката на своите книги у нас Вера Янчелова от ИК "Хермес", посети нощна репетиция пред катедралния храм "Св. Александър Невски".

Световноизвестният писател бе посрещнат сърдечно от Карталов на самата гигантска сцена. «Гледал съм постановка на «Театро Колон» в Буенос Айрес на "Борис Годунов" преди години, но тя въобще не може да се сравни с мащабите на това, което правите тук!», възкликна четеният по цял свят автор на бестселъри. И изрази съжаление, че не е знаел за това, което предстои да се случи на площад "Св. Ал. Невски" на 27, 28, 29 юни и на допълнителните дати 3, 4 и 5 юли. "Иначе бих пренаредил програмата на посещението си у вас, за да успея да гледам тази очевидно твърде интересна постановка", каза той, правейки снимки на мобилния си телефон.

Хорхе Букай сподели, че любимата му Вердиева опера е "Риголето" и се зарече ако получи покана, да дойде отново у нас, за да изгледа софийската постановка на Пламен Карталов.

Днес Букай – баща и син отпътуват от България, изпълнени с нови незабравими преживявания за Хорхе и с първите вълнуващи срещи за начинаещия автор Дамиан Букай, който имаше първата си премиера у нас на "Погледни отново". Хорхе Букай представи този път поредното си заглавие – "20 стъпки напред по пътя на израстването". И двамата обещаха да се завърнат отново в България.Автор: Димитър Сотиров, Софийска опера и балет
14.06.2014 г. 21:40
Посетено: 1218
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19461-horhe-bukay-poseti-repetitsiya-na-boris-godunov-pred-al-nevski