След-и

"Царица Елеонора Българска" от Неда Антонова

Премиера в София

"Царица Елеонора Българска" от Неда Антонова
На снимката: Издателят Румен Леонидов и писателката Неда Антонова. Фото: Анжела Димчева


Над сто почитатели на творчеството на Неда Антонова вдишаха сакралната атмосфера около Боянската църква в полите на Витоша, събрали се тук на 5 юни, за да отдадат почит на живота и делото на Царица Елеонора и да се запознаят с подробности около написването на този историко-документален роман, достигнал до читателите благодарение на издателство „Факел“.

Не случайно премиерата се състоя в двора на Боянската църква. Малко жители на София знаят, че точно тук е гробът на Царица Елеонора, която с лични средства възстановява храма, почти разрушен през вековете.

Певците от трио „Ортодокс“ внесоха онази необходима доза смиреност, която е вход към почитта на едно свято дело.

Издателят Румен Леонидов в пространното си експозе отбеляза: „Царица Елеонора идва в България не с каляски и царски атрибути, а с един речен кораб, от който слиза на българска земя. Европейската преса я нарича „Коронованият ангел на България“. Още от първия момент тя започва да помага – построява санаториуми, дарява средства на бедстващи семейства и болни деца, основава Червения кръст, безрезервно и денонощно е на фронта при ранените по време на Балканската война. Тя идва в България с интерес към нас, приветствала години по-рано Илинденско-преображенското въстание. За делата си получава от българското правителство „Орден за храброст“, затова Неда Антонова я нарича сполучливо „Царицата-воин“. Тя като държавник е първата коронована особа с подобна дейност в Европа. Цялата си рента дава за благотворителност, разпродава всичките си бижута, за да може да помага на бедните. Нейната дейност е забелязана дори в Америка. Рузвелт пише с възторг за нея. Елеонора е единствената коронована особа, поканена по това време в САЩ. Не успява да стигне, болна е от рак, тръгва, за да спечели благоразположението на влиятелни хора, които да помогнат на страната ни. Но болките й са толкова силни, че тя се връща. Това е наистина блажен човек, който в края на живота си има само една молба: да бъде погребана тук, в сянката на тези секвои. Неда Антонова е писател, който, пишейки за историята, не може да бъде егоист, тя държи на идеите си, на мисията си. Чрез Неда всички вие идвате да се поклоните на Царицата. Това е един свещен момент. Дано Неда Антонова продължи да вади светините на този наш беден и нещастен народ! Присъстващите тук деца може би след години ще разказват на своите деца за този момент. Благодарение на Неда Антонова ние днес имаме един духовен паметник, един пример, изваден е от мрака на историята прекрасен образ, на когото ние само можем да подражаваме.“

Деца от частното училище „Дрита“ (кв. "Симеоново") прочетоха откъси от книгата, а авторката в типичния си емоционално-аналитичен стил говори за страстта, с която е изследвала историческите документи, за ролята на монархията въобще и за човешкото лице на нашата царица.

Неда Антонова: „Ние говорим за Елеонора именно защото тя не е била типична царица. Била е медицинска сестра, самарянка и приятелка на бедните. За нея единствено важно е било животът да бъде изживян в името на такива цели, след които да остане едно добро име. Надявам се, името й да бъде възкресено и една по-голяма улица в София да бъде кръстена на нейно име.

Има въпроси, на които все още нямам отговор. Защо тази толкова царствена жена обича българите? Тя казва пред пресата: „Това е един мъдър, древен и борбен народ, на когото принадлежи бъдещето!“ Тя е една жена, която иска и обича народа ни и един народ, който също я обича... Няма такъв прецедент в Европа. Изследвала съм всички балкански царици. Защо ние днес сме нихилисти и мислим, че доброто е отминало? Тя е вярвала в нас и ние трябва да си повярваме. Имала е железен характер, когато е трябвало да се вземат решения за външната политика, тя е била дипломатът, с когото самият Цар Фердинанд се е съветвал. Казал е пред приятели: „Тя струва колкото двама дърти дипломати.“ Те двамата са си влияели взаимно, без обаче да се обезличават един друг.“

 
На авторката бяха зададени десетки въпроси, над час продължи раздаването на автографи. Премиерата беше организирана от читалищата „Виделина“ (кв. "Бояна"), „Св. св. Кирил и Методий“ (кв. "Драгалевци"), „Отец Паисий“ (кв. "Симеоново") и „Гоце Делчев“ (кв. "Илинден").

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
08.06.2014 г. 14:57
Посетено:
2100
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19417-tsaritsa-eleonora-balgarska-ot-neda-antonova