След-и

Приключи Първата национална среща на дипломанти специалност „Актьорско майсторство“ – Следата

Доц. Възкресия Вихърова: „Случи се! Да, това е нашият фестивал.“

Приключи Първата национална среща на дипломанти специалност „Актьорско майсторство“ – Следата


Приключи Първата национална среща на дипломанти специалност „Актьорско майсторство“ – СЛЕДАТА.
В нея взеха участие над 50 дипломанти от 5 висши училища по изкуствата в страната. Бяха показани 9 дипломни спектакъла, които станаха повод за споделени мисли, задавани въпроси и, разбира се, бурни аплаузи, с които дипломантите, бъдещи млади актьори на българската театрална сцена, си пожелаха "НА ДОБЪР ЧАС" и се опитаха да заглушат шестващата повсеместно дефиниция - "дипломирани безработни".

Показаните спектакли бяха свидетелство за респектираща енергия на себеизразяване от страна на участниците, високи постижения на образователните институции и устрем за създаване на една многообразна и обещаваща театрална ситуация в бъдеще.

Участниците от НАТФИЗ (дипломанти от класовете на проф. Маргарита Младенова, проф. Здравко Митков и проф. Атанас Атанасов) показаха готовност за пълна самостоятелност и категоричност в бъдещия им професионален път. Участниците от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ покориха залата с високата си и многопосочна креативност като гаранция за едно интересно попълнение в театралните професионални среди. Обаятелно беше и представянето на студентите от ЮЗУ „Неофит Рилски“, заразяващо с експресивност и завидна ловкост на боравенето със средствата на добрата комедия. Спектакълът на домакините - Университетски театър на НБУ - „Карай да върви…“ с режисьор Теди Москов, има възможността да чуе на живо мотивите за получената съвсем наскоро специална награда на журито на Национален конкурс на малките театрални форми в гр. Враца. Професор Васил Стефанов, председател на журито във Враца и специален гост на СЛЕДАТА, сподели, че е било невъзможно за журито да подмине дръзновението, дисциплината и чистотата, с които дипломантите от НБУ са представили своя спектакъл пред фестивалната публика във Враца.

Вълнуваща беше срещата между тазгодишния носител на награда АСКЕЕР за цялостно творчество проф. Надежда Сейкова и нейната ученичка доц. Възкресия Вихърова, инициатор и организатор на СЛЕДАТА. Учител и ученик обединиха възгледите си за театралното образование, отговорността и ролята, която то има пред студентите, дипломантите и бъдещите млади професионалисти.
Дипломантите от театрален колеж „Любен Гройс“ показаха един от своите дипломни спектакли - “Съкровището“, с което още веднъж потвърдиха пред аудиторията на СЛЕДАТА идеите и похватите на проф. Сейкова като педагог.
 
Наред със спектаклите на дипломантите по актьорско майсторство, срещата подчерта като особено важни и проведените дискусии. Христо Мутафчиев обеща на  младите си колеги трудово-правна консултация и защита, нови места за независима сцена и частна инициатива, както и продуцентски центрове. Разбира се, подобни възможности изискват време и ресурс, но всички си тръгнаха с надеждата, че ресурс има и времето за чакане няма да е така дълго. Цветелина Йосифова, един от съоснователите на "Червената къща", подари на бъдещите актьори част от своя "личен манифест", за да направи срещата им с реалността,  колкото се може повече лишена от фрустрации.

Журналистът и продуцент Георги Тошев проведе с голям успех финалната за дипломантите дискусия на тема "Свободни в утопията, градивни в реалността". Неговата обратна връзка е едно послание към образователните институции да работят не само за изграждане  и развитие на професионалното ниво на бъдещите актьори, но и да се работи за поддържане и развитие на мотивационното им ниво - да остават тук в страната и избраната от тях професия.

Докато дипломантите градиха утопичната картина на своя старт, паралелно в залите на НБУ над 15 професори по актьорско майсторство и ръководители на културни институции си задаваха въпроса: "Какво още можем да направим  за качеството на старта, за професионалната реализация, за цялата театрална ситуация у нас, без да се отказваме от наличното, напротив, да го използваме по друг, може би по-удачен, начин". Академичните лица отчетоха колко полезна беше тази среща и как, свързвайки различни опитности и еднакви мотивации, могат да се открият неподозирани връзки между вече съществуващи дейности и те да заработят по нов начин. Преподавателската дързост стигна и дотам, че се взе решение да се оформи документ от тази тяхна среща и да се връчи на институциите и лицата, които биха могли да подпомогнат тяхната инициативност.

Какво споделя инициатора и организатора на тази инициатива на Университетски театър  на НБУ доц. В. Вихърова: "Срещата показа много повече потенциал, отколкото допусках в началото, а допуснатото не беше малко. Благодаря на екипа на Университетски театър на НБУ, че беше един неоспорим домакин и създаде прекрасна атмосфера. Дълбоко ме трогна екзалтираността, с която младите бъдещи актьори се подкрепяха един друг извън институции и школи. Силно ме респектира способността за диалог между нас преподавателите, надскачаща в степени разностилната ни професионална реализация като режисьори или актьори. И когато на финала, позирайки за заключителните кадри, вместо прословутото "зеле", всички скандираха "Благодарим, искаме пак", си помислих - "Случи се. Това е нашият фестивал. Не можем да спираме. Иначе ще се разсее СЛЕДАТА"



Автор:
Университетски театър, НБУ
Публикация:
04.06.2014 г. 15:22
Посетено:
1325
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19380-priklyuchi-parvata-natsionalna-sreshta-na-diplomanti-spetsialnost-aktyorsko-maystorstvo-sledata