След-и

Николай Г. Николов с двойна творческа изява в София

Тихомир Витков и Николай Г. Николов с обща изложба

Николай Г. Николов с двойна творческа изява в София
На снимката: Тихомир Витков (художник) и Николай Г. Николов (лекар, художник, белетрист)


В галерия „Алтерего“ в София (Дом на културата „Средец“, ул. „Кракра“ 2а) все още може да бъде видяна съвместната изложба на Тихомир Витков и Николай Г. Николов.

Експозицията беше открита на 19 май едновременно с премиерата на новата книга „Бъди щастлива!“, чийто автор – Николай Г. Николов – дебютира като прозаик. Част от неговите рисунки красят отделните части на новелата.

В експозето си при представянето на книгата проф. Златимир Коларов (лекар-ревматолог и изявен белетрист) каза: „В тази книга блика от енергия, от жизненост, от самобитност. Когато свърших да чета, тя ме беше обсебила, хванала за гърлото... От личен опит знам, че сблъсъкът с човешки съдби и откровения отеква в душата на лекаря-творец със силата на камбанен екот, ехото от който се разпилява като звън от сребърни звънчета по поляните покрай Градчето и Махалата – символи на всичко онова, което ни обгражда и предопределя живота ни от раждането до смъртта, неща, с които лекарят се сблъсква ежедневно, неща, които д-р Николов е описал в книгата си с наблюдателността на художник, с умението на белетрист и с образността на човека, който го съпреживява и има дарбата да го претвори с цветове и думи...“

За книгата говориха още критиците Анжела Димчева и Никола Иванов, които от своя гледна точка ситуираха стила, идеите и темите, в чиито територии се движи наратива на белетриста.

Анжела Димчева: „Новелата е един труден жанр, изискващ едновременно стегнатост на фабулата, както при късия разказ, и многообразие от образи, присъщо на романа. И ако при обемните повествователни произведения авторът обикновено се изживява като летописец на времето, в новелата той е летописец на емоцията, която е второто ниво на сюжета и превключва астрономическото време в режим на чувствено разбиране, на необяснима достоверност и пътуване към хармонията, която само роденият талант може да предаде чрез словото си. Това е тайната на „Бъди щастлива!“ и Николай Николов държи ключа в душата си.“   

Никола Иванов: „В този разказ се оглежда животът в различните му проявления. Ключовото изречение е „Не причинявай болка на другия!“... Кучето е морален съдник на героите... Главният въпрос, който поставя Никола Николов, е: „Каква е мисията на всеки от нас?“... Нито за миг не ни доскучава при четенето на тази книга. Писателят е поредното доказателство, че литературата има око за всеки новодошъл, когато е талантлив и словото му е почтено.“

Актьорът Николай Чилов прочете финала на новелата „Бъди щастлива!“, което послужи като драматична увертюра към откриването на изложбата.

Самият Николай Г. Николов обяви, че посвещава това двойно арт събитие на паметта на загиналия си брат – Борислав Николов.

Още за автора:

Николай Г. Николов е роден на 01.06.1961 г. в гр. Левски. Завършва медицина в МУ – Плевен през 1987 г. Понастоящем е асистент по ревматология в УМБАЛ „Г. Странски” – Плевен. Има издадени 6 специализирани медицински книги и над 30 публикации в наши и чужди списания. Излагал е живопис и графика в редица салони и общи изложби.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
01.06.2014 г. 19:03
Посетено:
1918
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19345-nikolay-g-nikolov-s-dvoyna-tvorcheska-izyava-v-sofiya