След-и

В Русе представиха романа на Николай Табаков "Византия"

Роман за миналото и настоящето

В Русе представиха романа на Николай Табаков "Византия"


Представянето на новия роман на
Николай ТабаковВизантия (изд. "Изток-Запад”) събра в Регионална библиотека „Любен Каравелов” много почитатели и ценители на съвременната българска литература. Гостуването на белетриста Николай Табаков, който е носител на престижната награда „Кавалер на златния орден за чест и достойнство“ на Националния комитет за изкуство на Руската федерация, беше по покана на Дружеството на писателите в Русе - „Светлоструй”.
   
Радиожурналистката Иглика Пеева, която беше модератор на вечерта, прочете избрани откъси от романа на Николай Табаков. За автора и неговата книга говориха историкът проф. Илия Илиев и поетесата и преводачка Милена Лилова.
   
За да започне работа над книгата си, Николай Табаков се запалил покрай свои приятели историци. Над романа той работил в продължение на три години. Като консултанти и съветници неизменно до него били проф. Иван Божилов и проф. Андрей Пантев.
    
"Византия” е съвременно-исторически роман, в който две сюжетни линии от миналото и настоящето вървят успоредно, за да срещнат героите си по неочакван начин. Творбата има завладяващ сюжет, който грабва от първата до последната страница. Историческата линия е от времето на император Юстиниян, а съвременната е разположена в актуалната напоследък плоскост власт-пари-медии. В основата на произведението е съвременният човек, който търси отговори на въпроси от днешното време, връщайки се назад във времето на VI век, в света и цивилизацията на Византийската империя.
   
Защо Византия? „България и православните европейски държави са най-преки наследници на културата на Византия и на християнството, което е нейният крайъгълен камък. На българите е втълпено, че Византия е отрицателна деноминация, а крайно време е да разберем, че тя е част от нас и нещо, с което трябва да се гордеем“, сподели Николай Табаков. „Старал съм се да разгадая имаме ли европейско самочувствие, какво представлява така нареченият византийски свят, какъв цветови нюанс дават православните държави на Европа, имаме ли достойнство, забравена ли е думата „гордост“? Страхувам се, че никой от нас не е чувал тази дума от години. А думата „морал“ я чуваме от политиците в друг смисъл. Тя е разбита на смисли за различните слоеве от обществото. Гордея се, че съм гражданин на страна от Източна Европа и моето самочувствие стои в тази книга“, каза в заключение авторът.


Автор:
РБ “Любен Каравелов” – Русе
Публикация:
29.05.2014 г. 12:01
Посетено:
1510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19314-v-ruse-predstaviha-romana-na-nikolay-tabakov-vizantiya