След-и

Картини на Марко Монев в Русенска художествена галерия

Двойната годишнина събра почитатели на живописеца

Картини на Марко Монев в Русенска художествена галерия


75 години от рождението на художника Марко Монев и 10 години от неговата кончина отбеляза Русенска художествена галерия на 21 май. Ретроспективната изложба от емблематични картини на живописеца  откри Василка Монева - съпруга на маестрото. Художничката припомни част от историята на платната, както и най-хубавите моменти от живота на твореца и неговите приятели. „Той обичаше русенските къщи и дори по памет можеше да ги рисува до най-малките детайли, истински поет. Беше влюбен в ажурените балкони на старите сгради, в красивата градска архитектура“, развълнувано разказа художничката пред приятели и почитатели на творчеството на Марко Монев. Интересен акцент в експозицията е картината, в която е изобразена старата къща на семейство Моневи. "Мансардата тук някога ни приютяваше, тук преминаха едни от най-хубавите ни години", емоционално допълни Василка Монева и припомня как в ателието са събирали и обсъждали с колеги творческите си идеи. 

Живописни платна с изгледи от Париж припомниха за престоя им в Париж, за артистичните улици на Монмартър, както и ленивата Сена, която вдъхновява творците и досега. Платната на художника са красноречиви и сякаш думите са излишни, защото пейзажите му бликат от мека светлина, любов към заобикалящия свят и са нежно послание към поколенията да обичат, да се любуват и съхранят природата. 

Марко Монев е роден на 21 януари 1939 г. в плевенското село Гостиля. След 1944-а живее с родителите си в Димитровград, а през 1959 г. се преместват в Русе, където се записва в курса по рисуване на Димитър Атанасов. Не е следвал. През 1962 г. решава да се занимава само с рисуване и става художник на свободна практика. Първото му участие в окръжна изложба по линия на Ателието на младия художник (АМХ) е през 1964 г. Заминава заедно с група художници в творческа командировка за Съветския съюз през 1971 г. Там посещава Петербург (тогава Ленинград), Москва и Новгород и рисува руски зимни пейзажи. По-късно посещава Париж, Берлин и Дрезден. Прави изложба в рамките на Есенните изложби в Пловдив през 1977 г. От 1964 г.участва във всички изложби на СБХ, както и в представителни изложби в чужбина. През 2009-а е организирана Ретроспективна изложба по повод 70 години от рождението на художника в галерията на ул. „Шипка” № 6 в София.

Марко Монев е майстор на живописния пейзаж. Три теми са водещи в неговото творчество – водата (р. Дунав и морето), градът (Русе, Париж, Петербург) и селските мотиви и природни терени. Друг жанр, в който художникът се изявява, е интериорът („Антракт”, „Крипта”). Рисува и портрети.

 

 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
22.05.2014 г. 14:55
Посетено:
2483
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19265-kartini-na-marko-monev-v-rusenska-hudozhestvena-galeriya