След-и

Изложбата "Воини светци" бе открита във Военноморския музей

Ден на отворени врати във Военноморския музей по повод 6 май

Изложбата "Воини светци" бе открита във Военноморския музей


Само дни преди Гергъовден, в изложбената зала на Военноморския музей бе открита изложбата „Воини светци”.

Двадесет и осем икони и щампи на воини светци, подбрани от фондовете на Градския исторически музей в Самоков и Регионалния исторически музей – Варна представят героичното като част от православната иконография.

В миналото за мъченици и воини светци са били канонизирани загиналите в името на Христовата вяра, докрай защитавайки я и прославяйки Божието име. В последствие българската армия ги приема за свои патрони и покровители. Съществувала е традиция, в битки и сражения, войниците да носят нагръдни икони, изобразяващи някои от най-известните воини светци - Св. Георги, Св. Димитър, Св. Мина и Св. Архангел Михаил. В изложбата са включени именно техните образи, както и тези на Теодор Тирон, Теодор Стратилат и Св. Йоан, в характерните за тях сюжети. Те са от различни епохи, придобити от разнообразни източници от България и територията на Балканския полуостров.

Сред официалните гости на събитието бяха и капитан I ранг Коста Андреев – началник Щаб на ВМС, и свещеник Йордан Найденов – секретар на Варненската и Великопреславска митрополия.

Изложбата, която ще остане в залата за временни експозиции на музея до края на месец юни, е посветена на Деня на храбростта и на Празника на Българската армия – 6 май.

По повод 6 май - Ден на храбростта и Празник на българската армия, Военноморският музей обявява Ден на отворени врати.

Свободни за посещение от 10.00 до 18.00 ч. ще бъдат постоянната експозиция, както и залата за временни изложби, в която може да се види гостуващата изложба „Воини светци”.

На разположение на посетителите ще бъде и фото-документалната изложба „Учебните ветроходи на България 1879-2014”, разположена в откритата експозиция на музея.



Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
30.04.2014 г. 18:55
Посетено:
1210
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19082-izlozhbata-voini-svettsi-be-otkrita-vav-voennomorskiya-muzey