След-и

Героична Клисура – домакин на младостта, дръзновението и патриотизма

Дни на възрожденската и патриотична песен "Топчето пукна", посветени на 138 години от Априлското въстание

Героична Клисура – домакин на младостта, дръзновението и патриотизма


С изключително силни вълнения, отлични певчески изпълнения и при много добра организация, и тази година се проведоха Дните на възрожденската и патриотична песен “Топчето пукна” в героична Клисура. За 14 пореден път песните на десетки самодейни състави пристигнали от всички краища на страната, огласиха  възрожденския град. На 25 и 26 април бяха посрещнати 52 самодейни състава с над 750 участници. Всички те  пяха на сцената на Народно читалище „20 Април 1876 г.” най-българските, най-възрожденските и най-патриотични песни на България. Гласовете на млади и стари, мъже и жени се сливаха в едно вълнуващо и мелодично изпълнение, с което всички заедно се прекланяме пред паметта на славните априлски герои.

Няма друго място в България, където така добре да звучат епичните творби на български поети и композитори на героичните народни песни, както в Клисура. Фактът, че те се провеждат за 14 пореден път е ярко доказателство, че в тежките времена в които живеем, българинът има потребност от родолюбиви културни прояви като тази.
   
В последните години Дните на възрожденската и патриотична песен се утвърдиха като най-големият форум в героична Клисура за разпалване на родолюбиви чувства, за издигане на националното самочувствие и самосъзнание, за популяризиране на българската песен с патриотична насоченост. Те носят със себе си неповторима атмосфера, още повече, че винаги се провеждат в навечерието на годишнините от Априлското въстание през 1876.
   
Певческите изяви нямат конкурсен характер, но всички участници получиха грамота и плакет, които винаги ще им напомнят за гостуването на този празник в града на Боримечката.
   
От 2004 г. мотото на празника е „Топчето пукна” и вече 14 години „музикалният черешов гръм” ечи в подножието на планинските дебри на Средногорието и Стара планина, кара ни да тръпнем, засилва националната ни гордост днес, утре и завинаги.



Автор:
Лалка Кантимирова, Секретар, Народно читалище ’‘20 Април 1876 г.‘‘
Публикация:
30.04.2014 г. 18:24
Етикети:
празници
Клисура
Дни на възрожденската и патриотична песен Топчето пукна
Посетено:
1134
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19081-geroichna-klisura-domakin-na-mladostta-draznovenieto-i-patriotizma