След-и

УниБИТ чества Световния ден на книгата и авторското право

Разнообразна празнична програма в Университета по библиотекознание и информационни технологии

УниБИТ чества Световния ден на книгата и авторското право


Преди дни завърши Честването на Световния ден на книгата и авторското право в Университета по библиотекознание и информационни технологии, където за четвърта поредна година се провеждат множество интересни инициативи по повод 23 април.

Традицията повелява на този ден да се подарява роза и книга, затова организаторите дадоха на своите гости малко подаръче и цвете. Честването се проведе в два дни – на 23 и 24 април, и бе в рамките на проект „Книгата – нашето по-смислено настояще“ с ръководител проф. д.ик.н. Стоян Денчев, ректор на университета, и координатор гл. ас. д-р Любомира Парижкова от УниБИТ. Екипът е изцяло от ентусиазирани, трудолюбиви и пълни с идеи млади хора – студенти и постдокторанти.

В програмата бяха включени събития от различен характер:

23 април 2014 г.
. Инициативата „Пусни книга на свобода за Деня на книгата – 23 април“ в двора на УниБИТ – студенти и преподаватели донесоха книги за буккросинг зоната в университета.
. Връчване на наградите за принос в развитието на духовността и стимулиране на четенето – Homo Legens – като бяха наградени проф. Алберт Бенбасат, проф. Яни Милчаков и журналистката Гери Турийска.
. Награждаване на победителите от конкурсите за студентски есета и плакати;
. Откриване на детска изложба и на изложба за книги без книги „Сред сенките на книгите“.
. Дискусия „Книгата – между клишетата и реалността” с участието на водещи български и американски учени, книгоиздатели и блогъри, ангажирани с книгата и нейното обществено значение.
. Нощ в библиотеката, където любителите на писаното слово четоха свои произведения до полунощ.

На следващия ден отново имаше множество научни сесии - През погледа на търсещите – сесия на студенти и докторанти със специалното участие на члена на Европейската асоциация за защита на човешките права Стоил Цицелков говори за авторските права, както и Научна сесия „Книгата – нашето по-смислено настояще”, където млади учени дискутираха проблеми, свързани с книгата и нейното обществено значение. За креативните студенти беше организирана и работилничка за изработване на дрешки за книги под вещото ръководство на Камелия Планска.

Всички инициативи на Университета по библиотекознание и информационни технологии бяха поместени в сайта на ЮНЕСКО за честванията на 23 април по света.


Автор:
УниБИТ
Публикация:
29.04.2014 г. 15:28
Етикети:
събитияинициативиДен на книгата
Университет по библиотекознание и информационни технологии
Посетено:
1327
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19070-unibit-chestva-svetovniya-den-na-knigata-i-avtorskoto-pravo