След-и

За морето и синьото вълшебство напомни Стоимир Иванов

Художникът подреди изложба в Русенска художествена галерия

За морето и синьото вълшебство напомни Стоимир ИвановОт 16 април до 2 май Русенската художествена галерия представя художника Стоимир Иванов. „Оттатък и морето“ е приказен флирт със синьото, в който живописецът умело ни въвлича. Синьо е небето, морето, водата и любимите места. В същия студен цвят бавно се събуждат мечтите, спомените, любовта и свободата да твориш, да живееш, да дишаш.

Закачливо озаглавените картини като Тук никога не съм бил, Може би така, Лежерно предизвикват почитателите на живописта да се замислят наистина ли художникът не е бил на това място, или това е поредното му предизвикателство към консуматора. Абстрактните пейзажи са поредното пътешествие на твореца в света на багрите. Те ни галят със синьо, зелено, бяло… и най-важното уединението ни дава повод да размислим имаме ли сетивата за заобикалящата ни красота.

Поетичен и нежен, Стоимир Иванов преоткрива морското пространство и го отъждествява с усещането за свобода и духовен мир. А другото обяснение е, че корените му са от град Бургас и винаги го вдъхновява безкрайното синьо небе и море, стаили дъх до жаркото и гостоприемно лято.


Стоимир Иванов е роден в град Бургас. Ученик е на известната бургаска художничка Райна Рачева. Разказвайки биографията си, споделя, че първо е станал художник (през 1972 г. е първата му изложба в Бургас), а след това е станал юрист. От двадесет и четири години Стоимир Иванов е адвокат в град Русе.

Автор: Лилия Рачева
27.04.2014 г. 21:25
Посетено: 2056
Етикети: изложба, Стоимир Иванов, маринист, маринистика
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19054-za-moreto-i-sinyoto-valshebstvo-napomni-stoimir-ivanov