След-и

Юбилейна научна конференция "Любен Каравелов – писател, публицист, революционер, политик" в Русе

Русенската библиотека отбеляза своя 125-годишен юбилей

Юбилейна научна конференция "Любен Каравелов – писател, публицист, революционер, политик" в Русе


Юбилейна научна конференция „Любен Каравелов – писател, публицист, революционер, политик” се проведе на 24 април в Регионална библиотека „Любен Каравелов” - Русе. Тя бе посветена на 125-годишнината от създаването на Библиотеката, 180 години от рождението и 135 години от кончината на нейния патрон. Форумът се проведе под патронажа на Министъра на културата на Република България и с подкрепата на Община Русе и Фондация „Васил Левски”.

Конференцията бе открита от директора на Русенската библиотека Теодора Евтимова. Тя направи кратък исторически преглед, в който акцентира на  ролята на поколенията българи, чийто живот и творческата дейност са свързани с развитието през годините на културния институт.
   
По повод празника бяха получени много поздравителни адреси и награди. Екипът на библиотеката бе удостоен с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“, който бе връчен от доц. д-р Мартин Иванов, секретар по култура, образование и национална идентичност на Президента на Република България Росен Плевнелиев.
   
За изключителен принос в развитието на библиотечното дело и за утвърждаването й като модерен културен и духовен център Регионална библиотека „Любен Каравелов“ получи плакет „Русе“. Наградата бе връчена на директора на библиотеката от зам.-кмета по хуманитарни дейности при Община Русе инж. Иван Григоров, който поднесе и поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов.
   
Луизина Савкова - главен експерт в дирекция „Литературно наследство“ на Министерството на културата, поднесе приветствия от министър д-р Петър Стоянович.
   
Русенската библиотеката бе удостоена и с почетния знак на Българската библиотечно-информационна асоциация, който бе връчен от нейния председател Снежана Янева.
    
Сред гостите на събитието бяха представители на Общински съвет – Русе, Русенска Света митрополия, представители на библиотечната гилдия от Русе и страната, на културните институти в града, журналисти и много приятели на Библиотеката.
   
В научната конференция участваха 30 университетски преподаватели, научни деятели, музейни, архивни и библиотечни специалисти от страната и чужбина, между които проф. дин Виктор Иванович Косик от Института по славяноведение към Руската академия на науките, проф. дин Николай Червенков от Академията на науките в Молдова, проф. дин Иван Стоянов, проф. д-р Лъчезар Георгиев и доц. д-р Живка Радева от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, доц. д-р Руси Русев и гл. ас. Никола Бенин от РУ „Ангел Кънчев”, и др.
   
Свои доклади в конференцията представиха и специалисти от Института за литература към БАН, Института за исторически изследвания към БАН, Дирекция на музеите – Копривщица, Националния музей „Васил Левски”, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Регионална народна библиотека „П.Р.Славейков“ – Велико Търново, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, Регионална библиотека „Любен Каравелов”, УНИБИТ - София, СУ „Св. Климент Охридски”, ПУ „Паисий Хилендарски“, ШУ „Епископ Константин Преславски“, Държавен архив – Русе и др.
     
По време на събитието бяха обявени имената на отличените участници в конкурса “Хубава си, моя горо, през ХХІ век”, организиран от Русенската библиотека. Голямата награда на конкурса получи русенският поет, публицист и университетски преподавател Живодар Душков.
   
На 25 април честването продължи с посещение на паметни места в Букурещ, свързани с живота и делото на Любен Каравелов
.


Автор:
РБ “Любен Каравелов” – Русе
Публикация:
25.04.2014 г. 17:28
Етикети:
Посетено:
1481
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/19053-yubileyna-nauchna-konferentsiya-lyuben-karavelov-pisatel-publitsist-revolyutsioner-politik-v-ruse