След-и

Майстори от Дунавската задруга с Великденска изложба

Кукли с народни носии посрещат посетителите

Майстори от Дунавската задруга с Великденска изложба


С обща изложба на 15 април Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе се присъедини в празничните дни, посветени на Великден. В една от малките зали на Русенска художествена галерия майсторите от сдружението напомнят за неимоверните си усилия да съхранят занаятите. Изложбата е чудесен повод да се привлече вниманието на русенската общественост и да се представят ръчно изработени предмети. За всеки един член на Дунавската задруга е обособен кът, в който са подредени уникалните творби. Както винаги за дамите представляват интерес бижутата от мъниста, изработени от Десислава Тихолова. Тя умело съчетава съвременните елементи с традицията. Майсторките Мария Браткова и Севим Ганева изненадват с нестандартни идеи за накити. Медальоните им са уникални, а почитателите на брюкселската дантела и везбата ще преоткрият миниатюри, изпълнени с финес и естетически вкус.

Икони на Ваня Петрова са допълнени с дърворезба, изработена от майстора Ангел Митрофанов и са завършен нежен триптих. Куклите с български носии са дело на председателя на Дунавската задруга - Татяна Колева. Те са интересен акцент в изложбата и са любопитни както за възрастните, така и за малките посетители, защото представят автентични модели.

Великолепните творби на майсторите се допълват и от кованото желязо, фино бродирани покривки и карета, резбовани рамки за огледала, масички, ракли, гъдулки и др. Студентите от Русенския университет също проявиха интерес към експозицията и бяха сред първите посетители. 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
16.04.2014 г. 14:21
Посетено:
2816
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18999-maystori-ot-dunavskata-zadruga-s-velikdenska-izlozhba