След-и

Студенти събраха българската история в 100 личности

Представяне на книгата „Българската история в 100 личности” в Аулата на СУ "Климент Охридски"

Студенти събраха българската история в 100 личности


Интересен и нестандартен поглед към българската история представиха вчера в Аулата на Софийския университет трима български студенти. Книгата „Българската история в 100 личности” е първата от тематична поредица, и е дело на 20-годишните Марио Мишев, Иван Кънчев и Ивомир Колев. Над 250 души, сред които университетски преподаватели, историци, ученици и студенти, уважиха събитието, чиито водещ беше журналистът Драгомир Симеонов.
   
В продължение на няколко месеца те събират информация за влиятелни и заслужили личности, оставили своя отпечатък в българската история. След внимателен преглед и обсъждане от първоначалните 300 кандидатури остават 100. „Изключително сме щастливи да видим залата толкова пълна. Сега знаем, че трудът ни през последните 5 месеца си е струвал. Не твърдим, че това са най-заслужилите личности. В книгата сме включили и имена, които пораждат спорове в обществото, а подборът направихме заедно с нашия издател Момчил Тодоров. Историята трябва да бъде разглеждана от различни ъгли”, казаха на представянето авторите. Всеки един от българите, попаднали в книгата, е представен на 2 до 4 страници. Сред тях са и личности с принос към изкуството, спорта, културата, политиката и военното дело.

Студентите допълниха, че са приели предизвикателството, защото личните им преживявания ги убедили колко зависи отношението ни към историята от начина, по който ни се представя тя. Много им помогнал и преподавателят им по история в гимназията – Никола Дюлгеров, който също гостува на събитието.

Издателят на „Българската история в 100 личности” – Момчил Тодоров от „БГ Учебник” разкри, че след запознанството си с момчетата, се отказал от първоначалния си план да събере професионален авторски колектив. Редактор и консултант на книгата е Христо Беров, главен асистент в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Българската история в 100 личности” може да бъде закупена от онлайн книжарницата bestseller.bg, както и в търговската мрежа на водещите книжарници в страната. Подготвят се и две продължения на поредицата – „Българската история в 100 събития” и „Българската история в 100 дестинации”, като първата от тях се очаква да излезе през есента.


Автор:
Екип "Българска история"
Публикация:
15.04.2014 г. 22:03
Етикети:
Марио МишевСофийски университетпредставяне
Христо Беров
БГ Учебник
Ивомир Колев
Иван Кънчев
Българската история в 100 личности. нова книга
Посетено:
1582
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18997-studenti-sabraha-balgarskata-istoriya-v-100-lichnosti