След-и

Софийската опера представя моменти от живота на Борис Христов

Изложбата ще остане в градинката пред Кристал до 22 април

Софийската опера представя моменти от живота на Борис Христов


Уникална изложба могат да разгледат столичани и гостите на София от до 22 април. В градинката „Кристал”, на специално изготвени пана, са разположени моменти от живота и творчеството на един от най-големите баси – Борис Христов. Изложбата е посветена на 100 години от неговото рождение и е част от официалните чествания, организирани в негова памет.

Директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов, който е работил с Борис Христов в последните години от живота му, откри официално изложбата. Специално за събитието дойдоха ученици от 11. клас от Класическата гимназия в София, откъдето на 23 януари започнаха честванията на юбилея. Много минувачи спираха, за да разгледат.

Паната показват моменти от детството, младата и зрялата творческа възраст на изпълнителя. В изложбата са включени непоказвани снимки, които са част от личния архив на Ваня Пръвчанска-Иванова - приятелка на Борис Христов. Те са предоставени от сина й – проф. Захарий Иванов.

Момчил Георгиев, съветник на Министъра на културата, изказа своето удвлетворение от изложбата, която се реализира със специалната подкрепа на Министерството.


На Борис Христов са посветени няколко предстоящи събития в Софийската опера и балет – спектаклите „Аида” от Джузепе Верди на 9 и 10 май, спектакълът „Дон Карлос” от Джузепе Верди на 31 май и 20 септември, операта „Фиделио” от Лудвиг ван Бетовен на 8 юни.

На 18 май в Софийската опера и балет ще се състои гала концерт, посветен на Борис Христов, а на 19 май следва Юбилейна конференция за него в БАН.

Кулминационен момент в честването на певеца ще бъдат спектаклите на операта „Борис Годунов” от Модест Мусоргски на 27, 28 и 29 юни на открито пред храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Повторението на „Пръстенът на нибелунга” в периода 23-29 юли 2014 г. също е посветено на Борис Христов, чиято кариера започва с концертно изпълнение на една от ключовите роли в тетралогията.



Автор:
Теодора Котева, Софийска опера и балет
Публикация:
10.04.2014 г. 16:42
Посетено:
1404
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18958-sofiyskata-opera-predstavya-momenti-ot-zhivota-na-boris-hristov