След-и

Боряна Стефанова подреди живописни послания в Русенска художествена галерия

Към изложбата се присъедини и второкласникът Калоян Кънчев

Боряна Стефанова подреди живописни послания в Русенска художествена галерия


На 2 април в Русенска художествена галерия Боряна Стефанова за пореден път напомни на почитателите на изобразителното изкуство за себе си. Безспорно тя им подари вълнуваща разходка в необятния свят на твореца. Като автор е различна и интересна, живописта в платната й е изстрадана, преосмислена и въздействаща. Емоцията от платната прелива в плаха нежност, галеща сетивата на всеки, докоснал се до богатия свят на художничката.

Символиката в живописните платна на Боряна Стефанова е във времето и пространството, защото е експресивна, а и неповторима. Любимите теми на художничката са трактовките от религиозната тематика и библейските притчи. Те са тихи като живопис, не дразнят. По-скоро това е пътуване в света на любовта, на тихото страдание, на взаимното разбирателство. Картините са озаглавени с поетични имена – „Обичай ме през пролетта”, „Светлосиньото до мен”, „Прегръдката”, „Отмора”, „Седни до мен и просто прегърни ме” и т.н. В тях се пречупва светлината и сенките, а преживяното е преосмислено и трансформирано в нежен щрих или образ. Топлите багри са подбрани в нарочно търсените пастелни цветове, прошепващи за любовта между мъжа и жената. Красотата не е нарочно търсена, а родена от дълбините на душата, истинска и ефирна в платната. Символиката на синьото асоциира с извисяването на духа и не дразни очите, гали ги, защото Боряна е намерила баланса в контраста. Всъщност това е другата силна страна в платната, както и тихото присъствие на светлината - акцент в точно представените детайли - любовта, прегръдката, ръцете.

Другата изненада за почитателите на живописта е изявата на второкласника Калоян Кънчев, син на художничката Боряна Стефанова и скулптора Даниел Кънчев. В двойната изложба малкият творец е със сериозна заявка за колоритен творец и спечели адмирациите на почитателите на живописта. По своему усетил заобикалящия ни свят, той с лекота рисува маслени картини с птици, дъга, море… и дори успява да ги оформи като хайку с поетични имена.

Срещата с творчеството на Боряна Стефанова и 8-годишния Калоян Кънчев е повод за размисъл над въпросите, които ни отправят както в алегоричен, така и в прав текст.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
04.04.2014 г. 13:06
Посетено:
1185
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18900-boryana-stefanova-podredi-zhivopisni-poslaniya-v-rusenska-hudozhestvena-galeriya