След-и

Верди в пълния му блясък на финала на "Tutto Verdi"

Владимир Стоянов демонстрира класа, каквато малко баритони по света днес притежават

Верди в пълния му блясък на финала на "Tutto Verdi"


И в заключителния галаконцерт от цикъла “Tutto Verdi” баритонът Владимир Стоянов, чест гост в афишите на най-реномираните оперни театри по света, демонстрира най-висока класа. След триумфалното начало с „Травиата” на 16 март и шеметното изпълнение на „Набуко” с участието на Карло Коломбара преди дни, с концерта си в Софийската опера и балет 30 март, Стоянов се доказа като тънък и проникновен познавач на творчеството на Джузепе Верди. Овладяна мощ, филигранна техника и много артистизъм видяха и чуха зрителите в залата в прецизно подбраната програма от различни етапи от творчеството на композитора. Наред с познатите „Бал с маски”, „Макбет”, „Травиата”, „Луиза Милер”, в нея присъстваше и премиерно за първия ни оперен театър изпълнение на откъс от операта „Разбойници”.

Заслужени аплаузи и комплименти за чудесното партниране на гостуващия баритон получиха музикантите от оркестъра и диригентът Ерих Вехтер. Те изпълниха за първи път две от заглавията в програмата. А за прекрасно поднесеното соло за виолончело към едното от тях – увертюрата на „Разбойници” Светлозар Радуканов получи няколкоминутни аплаузи.

Но това бе вечерта на Владимир Стоянов, в която публиката бурно изразяваше радостта от срещата си с неговото изкуство, а след края на концерта отказа да го пусне от сцената. Последваха два биса – от „Риголето” и отново от „Разбойници”, преди звездата да попадне в прегръдките на своите колеги и приятели. Зад сцената дойде лично да го поздрави джаз-звездата Васил Петров. А освен прекрасна кошница с цветя и поздравителен адрес, кметът на община Перник Росица Янакиева връчи на прочутия си съгражданин почетен плакет на родния му град и икона на св. Иван Рилски – смятан за закрилник на Перник. Пред гримьорната предстоеше друга изненада – там бяха дошли бивши участници от детския хор „Родна песен”, в който самият Владимир Стоянов е пял през 70-те и 80-те години на миналия век. Докато се ръкуваше с всеки от тях, те запяха „Родна песен нас навек ни свързва”. Видимо разчувстван, баритонът направи много снимки за спомен, раздаде автографи, поговори с многото познати и непознати свои почитатели. И обеща да се завърне скоро за нов гастрол в любимия на много поколения певци театър – Софийската опера и балет.
Автор: Димитър Сотиров, Софийска опера и балет
31.03.2014 г. 15:38
Посетено: 3355
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18872-verdi-v-palniya-mu-blyasak-na-finala-na-tutto-verdi