След-и

Индианска нощ в Русенската библиотека

Детската нощ "Индианско приключение" е част от тазгодишния Маратон на четенето

Индианска нощ в Русенската библиотека


Истинско индианско приключение преживяха 16 русенски деца по време на детската индианска нощ в Регионална библиотека „Любен Каравелов”. Тази нестандартна идея беше реализирана с помощта на специалните гости Елена и Николай от Българското индианско общество „Орловият кръг”, партньор на библиотеката при реализирането на инициативата.
   
В началото на вечерта децата видяха презентация, подготвена от домакините, от която научиха полезна информация за бита, културата и обичаите на индианците. Вечерта продължи със забавни игри, разделяне на участниците на две племена и избор на име на племената. Всяко дете получи свое индианско име и го представи на останалите участници чрез езика на знаците. Оспорвана надпревара опреди шаманите и вождовете на племената Белите орли и Белите вълци. Най-точните стрелци станаха вождове, а най-добрите познавачи на билки бяха избрани за шамани.
   
След „индианската“ вечеря приятна изненада в късните часове на нощта беше среднощната забава с индианска музика и танци. По-късно, децата се превърнаха в следотърсачи на съкровища, а после, въодушевени от преживяното среднощно приключение, изработиха макети на вигвами и капани за сънища. 
   
Детската нощ „Индианско приключение“ е част от тазгодишния Маратон на четенето, който стартира в Русенската библиотека в навечерието на 2 април – Международния ден на детската книга. В нощта, освен служителите на библиотеката, се включиха ученици и студенти доброволци. Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на няколко русенски фирми.

Екип от студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, с подкрепата на студио „Орфей“, направиха 30-минутен документален филм за детската нощ, който скоро ще може да се види в You Tube.
   
През следващата седмица посетителите ще могат да видят тематичната фотоизложба „Индианско лято”, подредена във фоайето на първия етаж на библиотеката. Автор на творбите, които документират живота на индианското племе Crow (Врани) в Монтана, САЩ, е фотографът Иво Данчев.



Автор:
РБ “Любен Каравелов” – Русе
Публикация:
30.03.2014 г. 13:24
Етикети:
РусеРегионална библиотека Любен КаравеловМаратон на четенето
Детска нощ
Българско индианско общество Орловият кръг
Индианско приключение
Посетено:
1362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18866-indianska-nosht-v-rusenskata-biblioteka