След-и

Сливенци се докоснаха до изкуството на Тибет

Изложба с експонати от фонда на Историческия музей в Димитровград гостува в Сливен

Историческият музей в Димитровград разтвори фондовете си за представяне в Сливен на интересни експонати, подарени му от Посолството на Китайската народна република. Чрез сътрудничеството на културните институти в двата града, сливенци могат да се съприкосновят с над 130 предмета, представящи веществената култура, традиции и занаяти от далечния азиатски район.

Художествена галерия „Димитър Добрович” (директор Даниела Ненчева) е мястото, където любознателните посетители могат да разпознаят „знаците” на религията, културата и бита на хората от района на Тибет. Експозицията бе представена в присъствието на управителя на област Сливен Корнелий Желязков и на зам.-кметовете на общината Румен Андонов и Иван Славов. Изложбата се съпричастява с родните ни традиции в немалка степен, чиито „прабългарски начала” се свързват и с високопланинските земи на мистичния континент Азия. Почитателите на историята, на ракурсите и ретроспекциите в далечното минало, могат да ги открият в предметния свят, близък до този на древните ни предци.

Тук може да бъде видяна „Бодхи” (култова пагода) от будистки манастир, впечатляваща с инкрустациите си от скъпоценни камъни (ахати, корали, тюркоази и др.), както и други декорации от манастирите, каквито са лентите „сутра”. „Петте вида мъдрост на Буда” са изразени чрез разноцветни шарфове в основните (пет) цвята, обхващащи култовия експонат с еднометрова височина. Посетителите оставят завладени и от енигмата на маските, криещи магическия свят на „тибетския будизъм”. Битието и обичаите на „тибетското общество” могат да бъдат разпознати и в сюжетите (с преобладаващо религиозен характер) върху т.н. „танки”, определяни от изкуствоведите като картини, представящи отликите на тибетската култура върху цветни свитъци с рисунки или бродерии върху плат, хартия и коприна.

Изложбата предоставя възможност да се почерпят знания за интериора в дома на тибетците: не само от красивите - с филигранната си изработка съдове и вещи от метал, но и чрез изложените скрин с дърворезби на дракони, триметров „Тончен” - с наподобяващи рев на слон звуци, с показаните специфични музикални инструменти и др. Традиционно изнасяните пред дома на тамошните хора култови плочки  в новогодишните дни, са също едни от интригуващите погледа експонати, както и кутията за ечемик, известна с наименованието „чема”. Представени са и предмети с „молитвено предназначение”, като камъкът „мани” (с мантри със същата функция), както и тубусите, които тибетците въртят, според изкуствоведите „за натрупване на милостиня и благочестиви факти за своя следващ живот”...

Една експозиция, която сливенци разглеждат с удовлетворение заради досега с различни светове и възможността за познавателно обогатяване.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
09.03.2014 г. 00:12
Посетено:
1132
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18729-sliventsi-se-dokosnaha-do-izkustvoto-na-tibet