След-и

Гимназисти декламираха стихове за Дякона и Родината

Химнът и трибагреникът изправиха публиката на крака

Гимназисти декламираха стихове за Дякона и Родината

Поетично-музикалният спектакъл „Българийо, бъди благословена!“ на 2 март събра в малкото русенско читалище „Васил Левски“ почитатели на патриотичната поезия. Стихове за Левски и свободата на България рецитираха единадесетокласници от училище „Васил Левски“ и Професионална гимназия по икономика и управление „Eлиас Канети“.

Тържественият спектакъл, организиран с участие на читалище „Васил Левски“, беше посветен на 141 години от гибелта на Васил Левски и 136 години от Освобождението на България. Гимназистките Валентина Герасимова, Ванина Билчева, Траяна Мутафян, Даниела Данева, Лилия Вълкова, Кристиана Петкова, Стефани Николова, Мариана Станева, читалищният секретар Диляна Витанова и библиотекарката Евгения Недкова приковаха вниманието на публиката с артистичното си присъствие и брилянтно декламирани стихове. За пореден път в читалищния салон прозвуча българският химн и се развя трибагреникът, а развълнуваните присъстващи се изправиха на крака.

Макар и отдалечено от центъра на Русе, читалище „Васил Левски“ е като истински будител за съвременниците ни, защото успява да привлече ученици от училищата и да им разкрие частица от красивия свят на българската поезия. Тук екипът се радва на трайния интерес на младежите и редовното им присъствие по време на репетициите. И не на последно място учениците заслужиха аплодисменти и цветя за успешното им представяне. Сред гостите на тържеството беше и общинският съветник Веселин Искренов, който поздрави рецитаторите. 

Премиерният поетичен спектакъл „Българийо, за тебе те умряха“ през 2013-а донесе поредния успех на талантливите рецитатори от читалище „Васил Левски“. На Третия национален конкурс за революционно слово „Оборище – факел на свободата“ спечелиха първо и трето място при индивидуалните изпълнители.


Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
03.03.2014 г. 13:44
Етикети:
национален празникчиталище Васил ЛевскиРусе
патриотична поезия
бъди благословена!
поетично музикален спектакъл Българийо
Посетено:
1796
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18691-gimnazisti-deklamiraha-stihove-za-dyakona-i-rodinata