След-и

Изложба на приложничката Цветанка Атанасова

Авторката обогатява традиционните символи с екоматериали и нови акценти

Изложба на приложничката Цветанка Атанасова


С много фантазия и настроение се отличава четвъртата самостоятелна изложба на приложничката Цветанка Атанасова от Русе. От 4 февруари в Ателието за ръчно изработени предмети на улица „Княжеска“ сръчната майсторка подреди мартениците, изработени в рамките на една година. Вярна на традицията, Цветанка Атанасова и тази година доказа, че китното българско село, пасторалната картина и природата са извор на творческо вдъхновение. Приложничката умело вплита екоматериали, съчетава разноцветни вълнени конци и им придава съвременен акцент. Мартениците на Цветанка Атанасова са не само традиционните символи за здраве, берекет и пролетно настроение, но и ефектни сувенири и украшения за стена.

Разноцветни вълнени конци се преплитат в мартенския венец, разказва талантливата русенка. От стенните пана наднича и намига пролетта. Усмихнатото слънце, щъркелът, Пижо и Пенда са част от творческия почерк на майсторката, която умело ги използва и подарява на приятелите си красота и настроение. Дървените лъжици – малки и големи, са сред сувенирите за този празничен ден, допълнени с разноцветни конци, лютиви пиперки, скилидки чесън или зрял боб, напомнят за сърдитата къщовница Баба Марта. Кошницата с вретена, нагиздени в бели и алени конци, метличките, гривничките или просто усуканите два конеца са любимите материали, които Цветанка използва в направата на уникалната нашенска мартеничка.

Русенската майсторка не забравя и глинените фигурки, допълващи традиционния ни символ и още веднъж потвърждава, че фантазията й е безгранична и най-вече, че не трябва да забравяме изконното.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
17.02.2014 г. 11:27
Посетено:
2891
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18603-izlozhba-na-prilozhnichkata-tsvetanka-atanasova