След-и

Регионална среща в Сливен на археолозите от Югоизточна България

Провелият се 33-ти форум на специалистите по археология от Югоизточния регион на България бе организиран от Исторически музей в града под Сините скали (директор Николай Сираков). Доц. д-р Борис Борисов (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново), беше научен ръководител на събитието, на което двадесет и трима археолози от културните институти в градовете Стара Загора, Бургас, Ямбол, Нова Загора и други селища от региона, представиха своите търсения в интересни с проблематиката си доклади и научни съобщения. Мястото на срещата във ”воеводския град” не е случайно избрано, като основанието се свързва с намерените ценни находки от различни по характера си експедиции в Сливенско и особено - с последователните проучвания на вековната крепост „Туида”.
         
Научната инициатива бе уважена от кмета на Сливен Кольо Милев, обърнал се с вълнуващи думи към участниците-археолози по случай Професионалния им празник. Слово за стимулиране на научните открития  в сферата на археологията чуха присъстващите, в което  прозвуча и всеобщото удовлетворение от съотнасянето на региона към богатото наследство на траките, синтезирано в твърдението на покойния изследовател  и ръководител на експедиция „ТЕМП”, д-р Георги Китов: „Долината на тракийските царе стига до Сливенско!”. Сливенският градоначалник инж. К. Милев обобщи на регионалната среща: „Приятно е да ви приветствам на символичната дата, която свързваме с почитане на виното и  традицията, наследена от нашите предци – траките. Именно богатото археологическо присъствие на тракийския период в нашия регион предопределя насоките на научното търсене. Аз се гордея и с това, че благодарение усилията на община Сливен и Регионалния исторически музей, след броени месеци ще сме свидетели на откриването на възстановената антична  крепост „Туида”!
        
Директорът на Регионалния исторически музей в града, Николай Сираков, прие от него поздравителния адрес  - с положения нов печат, изобразяващ достолепния символ на града – Стария бряст, представящ убедително България в международния конкурс „Европейско дърво на 2014 година.” Това бе своеобразно признание от общинското ръководство за усилията на регионалната „археологическа колегия” и особено към екипа на организаторите  на проявата – музейните специалисти от Сливен. Показателен е фактът, че те представиха достойно търсенията на изследователите от града-домакин и проекта на община Сливен - чрез доклада на директора Н. Сираков, под наслов: „Пътуване през времето, във времето и с времето на късноантична и средновековна крепост „Туида”.
        
В Сливен е създадена и продължава традицията за организиране на значими научни форуми и национални конференции, както и увенчаване с радващи резултати  на научното дирене по проблеми и теми из различните исторически периоди.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.02.2014 г. 01:26
Етикети:
археологияисторияСливен
среща на археолозите
Посетено:
1060
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18597-regionalna-sreshta-v-sliven-na-arheolozite-ot-yugoiztochna-balgariya