След-и

Енигмата на китайската лакова живопис в Сливен

Изложба "Метаморфозите на лака – тайните на лаковата живопис"

 Една нетрадиционна и различна – с излъчването и техниките си експозиция, привлича почитателите на изкуството на четката в града под Сините скали. Показателен е и насловът на изложбата, гостуваща тук чрез любезния жест на Посолството на Китайската народна република. „Метаморфозите на лака – тайните на лаковата живопис”, станаха подтик у зрителите да надникнат в причините за особеното естетическо въздействие на творбите, идващи от една друга и далечна културна традиция.

Нейното откриване в Художествена галерия „Димитър Добрович” стана в присъствието на ръководители на областта и общината, в лицето на областния  управител Корнелий Желязков, на зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Славов, на посланика на КНР в България г-н О Оюн, творци и почитатели на живописта. Символите на азиатската култура – летящите в небето червени фенери, съпроводиха събитието, а изпълнителите от Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен” представиха фолклорното наследство на региона.

Зрителите се спират пред обработените с наслоен растителен лак картини върху дърво, пред паравана, мебелите с „лакова живопис”, съдовете и др. Историческите ракурси и подредбата на експонатите позволяват да се проследят процесите по създаването им: от производството на лака до темите, техниките, художествените търсения и цялостното излъчване на съвременните произведения на китайската лакова живопис в нейните форми и проявления. Зрителят се потапя в естетиката на едно наследство чрез докосване до характера на образците и пътищата на модерното му развитие през вековете - и до днес.

„Лаковата живопис” е едно от емблематичните изкуства в Китай, доведено чрез съвършенството си до значимостта на национално богатство, развивано във времето, както и изделията от коприна и порцелан. Годините са способствали – с усъвършенстването на декоративните практики, намерили широко приложение в бита на древните китайци – за извисяването и на съвременните образци до вълнуващо изкуство. В творенията на китайските майстори си дават среща – в „амалгамата” от утвърдените в миналото подходи на работа и съвременните материали – традицията и съвременността.

Художествените проявления на „лаковата живопис” впечатляват и с богатството от стилове. Изкуствоведите считат за начало на „новите времена” в това изкуство естетическите търсения на майсторите от 80-те години на XX век, когато начеват процесите на дистанциране на китайските творци от традиционните техники в жанра.



Автор:
Иванка Денева
Публикация:
14.02.2014 г. 00:55
Етикети:
Сливенизложба
китайска лакова живопис
Посетено:
1132
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18587-enigmata-na-kitayskata-lakova-zhivopis-v-sliven