След-и

Поезия, вино, любов и... още нещо

Св. Валентин и Св. Трифон Зарезан обединиха поетите

Поезия, вино, любов и... още нещо

На снимката: Поетът Атанас Капралов приветства почитателите на поезията в Клуба на писателя.


Има един поет в София, който е отворил душата, мисълта и цялата си инициативност, за да привлече общественото внимание към най-стойностните произведения и най-талантливите автори в съвременната ни поезия. Този поет е Атанас Капралов.

Благодарение на неговите идеи, културната дейност в Столичната библиотека вече придобива европейски характер. Тепърва ще ни изненадват нови форми, репрезентации, творчески акции, скокове във и от Ръба на поетичната вселена.

Началото беше дадено чрез авансово почитане на Св. Валентин и Св. Трифон Зарезан на 12 февруари в Клуба на писателя в Столичната библиотека с нажежена до екстаз стихотворна и песенна атмосфера – 14 поети (Анжела Димчева, Владо Любенов, Калин Терзийски, Иван Есенски, Виолета Христова, Петър Чухов, Бойко Ламбовски, Павлина Йосева, Николай Милчев, Ивайло Диманов, Галина Златарева, Красин Химирски, Георги Константинов и Евтим Евтимов) бардовете Славимир Генчев и Бойко Георгиев сляха творбите си в една полифония на любовта и виното. Техни колеги и десетки почитатели аплодираха изявата им. Този маратон – артистичен, свободен, без тежки слова и ненужни дитирамби, а с качествено вино и с други сладки изненади – показа, че под един покрив могат да разговарят и да се прегръщат физически и духовно творци от различни поколения, от различни творчески съюзи. Езикът на поезията и на любовта е обединяващ, а не разделящ, както подчерта в анонса си Атанас Капралов. А доайените на вечерта – Георги Константинов и Евтим Евтимов – не можеха да си поемат дух от огромния интерес към тях – автографи, снимки, камери, покана за записи и интервюта от различни медии. Дали започва ренесанс на изящното слово в общественото пространство? Предстои да видим...  

Всички творци ще имат възможност да се включат и в следващи подобни изяви, с повод и без повод...

Очаквайте още новини за проектите на Столичната библиотека, за чието осъществяване работят новата директорка Юлия Цинзова и поетът Атанас Капралов. Проявите ще бъдат принос за кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
13.02.2014 г. 16:02