След-и

Експозиция с картини на Георги Баев в Сливен

Платна на големия бургаски художник в Художествена галерия "Димитър Добрович"

При голям интерес от страна на сливенските ценители, творци и много граждани премина откриването на изложба, представяща платна на видния български и бургаски художник Георги Баев.    
         
Тя бе анонсирана в Художествена галерия „Димитър Добрович” от ръководителката на културния институт Даниела Ненчева, която предостави възможност на Георги Динев – директор на ХГ „Петко Задгорски” в Бургас - за открояване на основни особености в натюрела и естетическите търсения на Г. Баев. На събитието присъства и неговият син, Иво Баев, открил в Сливен експозицията и двигател на начинанието за създаването на галерия-музей на името на изтъкнатия съвременен живописец. Той изрази радостта си от родствената близост на семейството му със Сливен: чрез настоящата експозиция с платна на баща му, но и чрез необикновения жест на дядо му Стефан Пейчев – сътворил паметника на Хаджи Димитър - бдящ над съвременните хора на едноименния площад във „воеводския град”...
           
Сливенци се докоснаха до творческите проникновения на твореца чрез картините, експонирани в няколко зали на Художествената галерия, респектирани от модерното им излъчване и щрих. Заобикалящият го свят - нецелокупен и интерпретиран от неговия нестандартен поглед, както и съчетанието на цветовете, акцентите в картините и едрите мазки, открояват специфичния ракурс към действителността на бургаския художник – едно от знаковите имена в културния живот на България и на морския град.
             
Произведенията на възпитаника в Националната художествена академия на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов, издават инвенциите на високата им школа, откроила и подкрепила таланта и последващото му творческо развитие чрез пътя на Георги Баев. Началните му стъпки в изкуството – в сценографията и графиката, както и в живописта, свидетелстват за творческата му нагласа за разножанрови проявления.  
            
Той получава признание за творчеството си чрез удостояване с редица престижни награди от форуми в Европа и по света. Член на Съюза на българските художници, член и почетен член на „Кюнстлер хаус” (Австрийско обединение на художниците), както и на „Ника-кай” – Асоциация на художниците в Страната на изгряващото слънце. Виенската академия за изкуства му присъжда високата си „Хердерова награда” (1968 г.). Престижни английски и американски биографични институти го номинират сред „Личностите с влияние”, за „Кой кой е” и др. Лондонското издателство „Макмилън”  включва биографията му в Речника на изкуствата (34 тома).
            
В една от залите почитателите на живописта се спират пред творбите, създадени след пожара и изгарянето на ателието му – деяние, покрусило твореца, но и импулсирало волята му да отговори с творческия акт на сътворението на силно въздействащи платна - в ответ. При представянето във Виена цикълът получава високите оценки на публиката, формулирани от проф. Петър Вундерли, наредил Георги Баев сред „големите хуманисти на Европа и света”. Човешкият жест на изпращане на творби за подпомагане на бедстващите деца в Кампучия и Виетнам, е само едно от проявленията на огромната личностна отзивчивост на видния български творец.
             
Остава във времето и в душите на зрителите въздействието на платна като „Апокалипсис сега”, „Обикновен фашизъм”, „Удавник” и „Агресия”... Тук се нареждат и произведенията с наслов „На другия ден след атомната бомба”, „Спомени” и др., показателни със стремежа за извисяване на духа и надмогване на личната болка в живота.
           
Съприкосновенията с тези и други негови платна е едно от значимите културни събития - наред с изложбата с платна на Борис и Славка Деневи, с които започва отново обнадеждаващо и през 2014 година активният културен живот на Сливен.
                                             


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
08.02.2014 г. 23:55
Посетено:
1115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18557-ekspozitsiya-s-kartini-na-georgi-baev-v-sliven