След-и

Габриела Цанева представи най-новата си книга в Русе

Рисунки и слово са тематично обединени в сборника "Състояния"

Габриела Цанева представи най-новата си книга в Русе


На 23 януари в библиотеката на "Буда Хаус" в Русе Габриела Цанева подари на приятелите си най-съкровеното от своето творчество - изстрадани поетични откровения, озаглавени „Състояния“. 

Тази година поетесата предпочете премиерата на новото й книжно томче да започне от родния й град. Журналистката от вестник „Утро“ Нели Пигулева, освен че представи творчеството на Габриела Цанева и даде висока оценка, й пожела при следващото гостуване да покаже своите картини и рисунки.

„Всеки път аз се разголвам пред читателите и не случайно на корицата на поетичното томче разкъсвам черната кожа от гърба си“, метафорично се изказа авторката пред аудиторията и призна, че все още има какво да сподели и разкаже в мерена реч. Нов момент в стихосбирката на Габриела Цанева са картините, илюстрация към тристишията и четиристишията, написани в стила на източната поезия. Поетесата пише не само стихове, но и посяга към палитрата и четката, за да намери най-верния път към себе си и да си отговори на въпроса къде се намира в разпадащия се свят от думи и деградирали морални ценности – на ръба на бездната или полита във висините на духовното измерение. Според нея светът около нас не е много хубаво място, но именно ние сме тези, които трябва да го променят.

Словото е изстрадано, истинско и вълнуващо. В търсене на себе си в житейския кръговрат и играта на въпроси и отговори как да продължи в този сложен свят на взаимоотношения, Габриела Цанева всеки път успява да приобщи читателите с най-точно подбраните изразни средства. 


* * *

Габриела Цанева е родена в Русе. Завършва математическа гимназия "Баба Тонка" в родния си град. Дипломира се като инженер-химик в ХТМУ - София. Защитава дисертация, за което й е присъдена научната степен "доктор" на техническите науки. По-късно завършва право и понастощем работи като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Публикува в сп. "Родна реч", във в. "Век 21", "Демокрация", "Народно земеделско знаме", "Земеделско знаме", "Литературен форум" и други. Автор на книгите "Миналото в мен" (документална повест, 1994; 2010), "Догонвам бягащия ден" (стихосбирка, 1998), "Треви под снега" (роман, 2000), "Реши се и ще си свободен" (есета и стихове, 2001) и "Шофьори" (новела, 2008). От 2003 г. е член на Сдружението на българските писатели.

 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
26.01.2014 г. 12:38
Посетено:
2219
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18471-gabriela-tsaneva-predstavi-nay-novata-si-kniga-v-ruse