След-и

Променяме с Jazz, а Вие?

Флашмоб на студенти от НБУ на Летище София

Променяме с Jazz, а Вие?

На 15 декември студенти от Лятна музикална академия на Нов български университет организираха едно вдъхновяващо арт събитие на Летище София. Посетителите на Терминал 2 бяха изненадани от флашмоб в напълно новото за арт средите пространство – Летище София. Този флашмоб бе предизвикателството, което студентите отправят по повод идеята за поставянето на музиката в нетрадиционни концертни пространства. Това е един от новите начини за директно общуване с аудиторията. "Променяме с Jazz, а Вие?" подсказва, че изкуството е възможност за позитивната промяна на ежедневието ни.

В програмата бяха включени популярни джаз стандарти, изпълнени от Димитър Горчаков – пианист и композитор, Тодор Бакърджиев - тромпетист, Стоил Иванов - перкусии, Димитър Сираков - контрабас, и родопски песни - в изпълнение на Петър Йорданов - тъпан и Георги Маринов - гайда. За финал по повод Коледните празници прозвучаха традиционни Коледни песни в джаз аранжимент.

Студентите демонстрираха най-високи изпълнителски и импровизационни достижения и подсказаха как чрез изкуството можем да променяме средата.

Участващите студенти са най-изявените стипендианти, отличени за високи изпълнителски постижения в международните майсторски класове на Нов български университет, които се провеждат вече 5 години в рамките на Лятната музикална академия. В тях преподаватели са едни от най-известните джаз музиканти на световните джаз сцени - като Милчо Левиев, Чико Фрийман, Аарън Гоулдбърг, Петър Славов и Франциско Мела – музиканти от компанията на легендарния Куинси Джоунс.

Ежегодно най-добрите студенти от тези Майсторски класове правят Гала концерт и свирят заедно с преподавателите в наши най-престижни зали и на международни джаз фестивали. Най-добрите студенти от Академията са правили концерти в Прага, Виена, Солун, Ниш, Лондон, Букурещ.

Този флашмоб се реализира със съдействието на Изпълнителния директор Летище София г-н Христо Щерионов и Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ.



Автор:
Петя Петкова
Публикация:
19.12.2013 г. 15:23
Посетено:
1406
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18333-promenyame-s-jazz-a-vie