След-и

Пейзажът като философско отношение към природата и нейните състояния

Изложба на Стефан Кацаров в София

Пейзажът като философско отношение към природата и нейните състояния

Репродукция. Сн. Личен архив


Русенският живописец Стефан Кацаров откри  самостоятелна изложба в софийската галерия „L Impression Art”. 76-годишният маестро, който е един от ярките представители на известната в миналото Русенска живописна школа, показва 30 платна и рисунки, създадени през последните 15-ина години. В експозицията доминира мощно пейзажът, предпочитан жанр на твореца. Пейзажи с маслени бои и акрил от родното Черноморие, русенското Поломие, Дунава, Мелник и Китай е включил художникът. Освен картини, Стефан Кацаров показва и малка част рисунки в техниката туш перо. Рисунките са другата страст на живописеца, наред с любимите пейзажи. Макар и започнати като подготвителен материал към пейзажите, авторските рисунки на Кацаров са напълно самостоятелни и завършени творби.

Безспорен майстор на пейзажа, Стефан Кацаров търси своите сюжети като истински пленерист из България. Извървял е хиляди километри, за да рисува от натура крайбрежието на Балчик и Созопол, Дунавския бряг при Бръшлен и Оряхово, русенските Ломове, поречията на Струма и Места. Последната му страст е природата на Китай, където заедно с група художници бе на творческа командировка в началото на 90-те години. "За мен пейзажът е едно философско отношение към природата и нейните оптимистични и трагични състояния. Тези състояния са вечни и ще останат вечни", признава художникът. И на тази достолепна възраст Кацаров не се е изморил да броди с триножник, скицник, а когато трябва и с чадър, из страната. По-млади негови колеги, тръгнали с маестрото да рисуват на открито, признават, че не могат да го настигнат по стръмните пътеки.Толкова е целеустремен и зареден с енергия, когато рисува природата. Самият художник от своя страна признава, че не може да намери съмишленици, с които да ходят на лов за сюжети из страната. Възрастта му обаче не е пречка да отказва на покани за пленери. Последният, в който участва бе пленерът в Мелник преди две години, от който се върна с нови картини, които показа в колективна изложба с останалите  участници.

Пейзажистът Кацаров определя стила си като модерен реализъм. Уточнява, че пейзажите, които рисува, не са просто повторение на обекта, а негово обобщение и авторска интерпретация. Противно на очакваното, маестрото се оправя с интернет и с часове разглежда творчеството на различни художници. В буквалния смисъл на думата е изхвърлил телевизора от вкъщи и вечерно време сяда пред лаптопа, за да потъне в света на арта. След последното си дълго пътуване, този път до Китай, е стигнал до заключението, че изпитва особен пиетет към китайската и японска живопис и графични техники. Убеден е дори, че "в някои отношения, те превъзхождат европейската живопис", казва художникът.

По стечение на обстоятелствата русенският художник Стефан Кацаров е роден в София. Завършва Художествената академия през 1967 година при проф. Панайот Панайотов. Над двадесет години е бил директор на Русенската художествена галерия, а осем години е бил творчески секретар на групата на русенските художници. Правил е самостоятелни изложби в различни градове на страната. Но голямата му страст са пътуванията, творческите командировки, пленерите. Участвал е в много пленери у нас и в други страни, като бивша Чехословакия, Италия, Русия, Португалия, Китай, Франция.

Автор:
Валентина Караджова
Публикация:
18.12.2013 г. 18:11
Етикети:
живописпейзажРусеСофияСтефан КацаровИзложба
Русенска живописна школа
галерия L Impression Art
Посетено:
1832
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18326-peyzazhat-kato-filosofsko-otnoshenie-kam-prirodata-i-neynite-sastoyaniya