След-и

Евгени Вълев с ретроспективна изложба в Сливен

80 г. от рождението на художника

Един от емблематичните артисти на Сливен – Евгени Вълев, изявявал през годините майсторството си в жанровете сценография, стенопис, живопис и рисунка, представи своя ретроспективна изложба в града под Сините скали. През настоящата година се навършват 80 г. от рождението му, по чийто повод е културното събитие.
             
На организираната „ретроспектива” на Вълев със съдействието на Художествена галерия „Димитър Добрович” (директор Даниела Ненчева) и Дружеството на художниците дойдоха творци, ценители на изкуството му, много граждани. Културната проява, открита в залите на галерията, уважиха управителят на област Сливен Корнелий Желязков, бившият областен управител Марин Кавръков, представители на общинската и областните администрации, ръководители на отдели и др. Юбилярят получи поздравителни адреси от кмета на Сливен Кольо Милев и от ръководствата на национални творчески съюзи, като Съюза на българските художници, Съюза на артистите в България и от директори на културни институти в Сливен.
            
За нестандартните и разножанрови творчески търсения на Евгени Вълев в изкуството говори художникът доц. Красимир Добрев, съпричастявайки го към плеадата съвременни талантливи български автори. Завършилият „сценография” в Националната художествена академия – София Евг. Вълев, посвещава на това изкуство 35 години от живота си, оформяйки художествено-сценографските решения на театралните постановки в ДТ „Стефан Киров” в „града на войводите”. Доайенът на сливенските художници дълги години е удостояван от колегите си да председателства професионалното им сдружение.
            
Сливенци познават творбите на Вълев, имайки с някои от тях съприкосновение в днешния си ден, запечатали или оформили облика на сакрални за хората на града места: „Маазите”, „Алпийският дом” (със съхранени или разрушени някои стенописи); с вълнуващите пейзажи (масло), претворили природни кътове на уникалния Сливенски балкан или платна, пресъздаващи битието на съвременника, повечето от които картини без наслов и  датиране – съобразно желанието и настроя на създателя си. По негови твърдения не това е важното, а възможността на картините да събудят емоцията на възприемащия, неговата сетивност и настроение. Една многообхватна Вълевска космогония – с различните си теми и „жанрови щрихи”, успява да постигне намеренията на твореца си, заразявайки зрителя със своята многобагреност, ракурси към обекта и колорит.
           
Сливенските почитатели на живописта се докосват и до претворените изпод четката на Евг. Вълев екзотични кътчета от планетата, като мотиви от Килиманджаро (1969 г., като член на Първата сливенска експедиция); те спират и пред платната, показващи природата на Танзания, Червено море, Нубийската пустиня, Кения и др., за да отнесат в душите си художествената памет за един оригинален творчески свят.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.12.2013 г. 11:20
Посетено:
1385
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18245-evgeni-valev-s-retrospektivna-izlozhba-v-sliven